Newsflash
Știri

Femeie cu o tumoră situată la baza craniului, salvată de medicii din Iași

de Dorina Novac - mar. 24 2023
Femeie cu o tumoră situată la baza craniului, salvată de medicii din Iași

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi au salvat viaţa unei femei care avea o tumoră de peste 5 centimetri situată la baza craniului.

În urma investigațiilor medicale, specialiștii neurochirurgi i-au descoperit unei paciente în vârstă de 37 de ani, din Târgu Mureș, o tumoră de peste 5 centimetri, situată într-o zonă greu de intervenit, la baza craniului. Intervenția chirurgicală a fost una dificilă și cu succes.

dr. Eva

„Anul trecut s-a adresat clinicii noastre după ce a umblat prin mai multe locuri atât din România, inclusiv prin Ungaria pentru o tumoră foarte mare, situată la baza craniului, ceea ce se numește meningiom petroclival. Posibilitatea de tratament cu Gamma Knife era exclusă pentru că era prea mare volumul tumoral. Am decis să intervenim chirurgical, să reducem volumul tumoral și ulterior să facem tratamentul Gamma Knife. La controalele repetate nu am obținut rezultatul scontat pentru că tumora nu s-a strâns pentru a putea interveni cu Gamma Knife. Deja avea din nou semne clinice puntru că sunt afectați diverși nervi cranieni. Și atunci am decis să reintervenim din nou, să scoatem și mai mult din tumora respectivă, lucru care s-a și întâmplat. Pacienta este bine, fără niciun deficit”, a precizat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Citește și: Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie Iași au extirpat o tumoră rară

Medicul consideră că au obținut ceea ce și-au dorit, să reducă volumul tumorii și ulterior să facă acest tratament de radiochirurgia stereotactică de tip Gamma Knife.

Potrivit lui, aceste cazuri reprezintă o altă modalitate, un alt mod de a privi neurochirurgia, de a trata pacienții cu leziuni neurochirurgicale.

„Principalul scop este să scoți leziunea respectivă cu orice preț și să-i prezervi funcțiile neurologice intacte. Ulterior, să apelezi la altă modalitate de tratament tot chirurgical, folosind aceste radiații nucleare. Este un management complex al pacientului. Pacientii beneficiază de explorări de înaltă performanță. Alături este acest RMN ultraperformant pe care l-am implementat anul trecut. Ne ajută să luăm deciziile cele mai bune pentru pacienți”, a subliniat dr. Lucian Eva.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe