Newsflash
Internaționale

Administrarea intravenoasă ar putea îmbunătăți eficacitatea unui vaccin anti-cancer

de Florentina Ionescu - nov. 21 2022
Administrarea intravenoasă ar putea îmbunătăți eficacitatea unui vaccin anti-cancer

Un studiu recent arată că, în privința cancerului, administrarea intravenoasă ar putea îmbunătăți eficacitatea nanoparticulelor din compoziția unui vaccin.

Care este cea mai bună metodă de administrare a vaccinurilor pentru cancer? Un studiu realizat pe șoareci sugerează că cea mai bună variantă este administrarea intravenoasă, scrie Medical News Today.

Cercetătorii au descoperit că vaccinurile împotriva cancerului sunt cele mai eficiente în modelele de șoareci atunci când sunt administrate pe cale intravenoasă și nu pe cale subcutanată. 

celule
Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/celula-celular-om-tiin-a-45239/

 

O întrebare care nu le dă pace oamenilor de știință

Multă vreme, cercetătorii s-au întrebat care ar fi cea mai bună cale de administrare a vaccinurilor create împotriva cancerului. Studiile anterioare au demonstrat că administrarea intravenoasă (IV) a nanoparticulelor din componența vaccinului împotriva cancerului a indus un răspuns imun mai puternic decât prin administrarea subcutanată. Recent, cercetătorii au investigat și mai în detaliu mecanismele prin care administrarea IV a vaccinurilor pe bază de nanoparticule a indus un răspuns al sistemului imunitar.

Oamenii de știință au descoperit că, spre deosebire de administrarea subcutanată, metoda de administrare intravenoasă generează un răspuns imun sistemic. Ei au subliniat că rezultatele obținute în studiu ar putea avea implicații mai ample pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva cancerului și pentru alte tipuri de imunoterapii.

„Acesta este un studiu foarte perspicace care arată că abordările noastre standard pentru vaccin, pe care îl facem de obicei în piele și funcționează bine pentru a preveni infecțiile, ar putea fi îmbunătățite pentru a lupta împotriva cancerului într-un mod chiar mai eficient atunci când este administrat intravenos”, a declarat dr. Santosh Kesari pentru Medical News Today.

Acesta este director de neuro-oncologie la Providence Saint John’s Health Center, șeful Departamentului de Neuroștiințe Translaționale și Neuroterapeutice la Saint John’s Cancer Institute din Santa Monica, California.

Dr. Santosh Kesari nu a fost implicat în această cercetare. El a comentat, însă, rezultatele: 

„Mai mult, acest studiu a identificat mecanismul prin care administrarea IV nu doar că activează sistemul imunitar pentru a recunoaște ruta din piele asemănătoare cancerului, ci în același timp elimină barierele de la locurile tumorilor. Acest lucru este făcut prin activarea sistematică a căii interferonului pentru a remodela micro-mediul tumorii și pentru a elimina monocitele care contribuie la tumoră”.

În ce a constat studiul

Pentru acest studiu, cercetătorii au implantat tumori ale cancerului de colon în șoareci, la nivel subcutanat. Ei au administrat apoi șoarecilor un vaccin cu nanoparticule, fie pe cale intravenoasă, fie prin injecție subcutanată, după șapte zile și din nou, șapte zile mai târziu de la prima administrare.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii care au primit ambele doze de vaccin pe cale intravenoasă au înregistrat regresia tumorii, pe când șoarecii care au avut ambele doze de vaccin administrate subcutanat nu au avut regresia tumorii.

Ce au mai descoperit? Că șoarecii la care s-a injectat prima doză de vaccin subcutantat, urmată de o a doua doză de vaccin administrată IV au înregistrat un control al tumorii și o rată de supraviețuire îmbunătățită, în mod similar cu șoarecii la care au avut ambele doze de vaccin cu nanoparticule administrate intravenos.

Cercetătorii au subliniat că acest lucru înseamnă că administrarea intravenoasă nu este necesară pentru prima doză de vaccin, și că celulele sistemului imunitar generate de vaccinurile administrate subcutanat pot induce regresia tumorală atunci când sunt ajutate de vaccinurile administrate intravenos. 

Colaborare între IOB și Istituto Nazionale dei Tumori din Milano 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe