Newsflash
Știri

Intervenție neurochirurgicală cu pacientul conștient, în premieră la SCJU Bihor

de Dorina Novac - apr. 3 2023
Intervenție neurochirurgicală cu pacientul conștient, în premieră la SCJU Bihor

Un pacient în vârstă de 66 de ani, cu o tumoră cerebrală, a fost salvat printr-o intervenție efectuată în premieră la nivelul județului Bihor, acesta fiind treaz și conștient în timpul procedurii.

Pacientul prezenta o tumoră cerebrală de doi centimetri, localizată la nivelul lobului temporal stâng.

premiera Bihor

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Bihor, s-a dispus rezecția tumorală cu ajutorul microscopului, și pentru că tumora era situată într-o zonă cu funcționalitate importantă, echipa operatorie a decis utilizarea în premieră a unei tehnici de anestezie speciale, numită „asleep-awake-asleep” (adormit-treaz-adormit).

Citește și: Două premiere medicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor

„Așadar, la începutul intervenției, pacientul a fost adormit, iar după efectuarea procedurii până la nivelul durei mater, pacientul a fost trezit. Echipa a început astfel partea de rezecție a tumorii cu pacientul treaz pe masa de operație. Pentru a localiza cu precizie traiectul de intrare, pacientul a fost stimulat să vorbească de către psihologul din cadrul secției de neurologie, în timp ce medicii neurochirurgi interveneau asupra tumorii. Pacientului i s-a cerut să numere și i s-au arătat imagini, capacitatea acestuia de a răspunde și de a reacționa, ajutându-i pe medici să identifice punctele de incizie”, transmite sursa citată.

Tumora a fost excizată cu succes, iar pacientul a fost adormit din nou, pentru a se coase incizia. Operația a durat 4 ore și a decurs fără incidente, iar pacientul nu își va putea aminti momentele de conștiență din timpul intervenției.

Pacientul a fost operat în data de 27 martie, în cadrul secției de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.

Această premieră medicală a fost posibilă datorită colaborării dintre Secția Clinică Neurochirurgie, Secția Clinică ATI și psihologul din cadrul Secției Clinice Neurologie I, iar echipa operatorie a fost coordonată de către dr. Alin Blaga, medic primar neurochirurgie.

În momentul de față, pacientul și-a revenit post-operator și este în stare stabilă. Acesta urmează să își continue tratamentul oncologic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe