Newsflash
Știri

Studiu: Femeile din România nu acordă atenție sănătății fizice

de Florentina Ionescu - mar. 31 2023
Studiu: Femeile din România nu acordă atenție sănătății fizice

Un studiu recent, realizat de o agenție de media, a încercat să găsească răspunsul la întrebarea „Ce-și doresc femeile?”.

În luna dedicată femeilor, agenția Starcom România a lansat studiul „Ce-și doresc femeile?”. Prin intermediul acestuia, agenția de media și-a propus să elimine clișeele legate de femei și să investigheze, în mod real, care sunt subiectele lor de interes, motivele de bucurie sau de îngrijorare, lucrurile pe care și le doresc etc., se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

What women want (2023)

„Într-o lume care promovează mereu viteza și eficiența, intrăm de multe ori pe pilot automat. Ne concentrăm gândurile pe productivitate și succes și uităm să ne oprim puțin și să ne întrebăm «Ce pot face eu pentru mine astăzi?». Deși conceptul de self-care este din ce în ce mai răspândit, majoritatea femeilor nu l-au integrat în mindset-ul lor și încă privesc grija față de sine ca pe un act de răsfăț. Se bucură de timpul liber, însă nu susțin o practică autentică de îngrjire față de sine în lista lor de obiceiuri zilnice, așa cum își dedică timpul și energia persoanelor iubite. Studiul nostru arată cât de importantă este educația și promovarea îngrijirii de sine ca o parte integrantă a unui stil de viață sănătos și echilibrat, atât la nivel fizic, cât și emoțional”, a declarat Mihaela Nouraș, consumer strategist la Starcom România.

Femeile confundă grija de sine cu timpul alocat familiei

Studiul implementat în luna martie vine cu o serie de clarificări cu privire la concepte aparent simple, în practică, însă complicate prin multiplele sensuri care le sunt acordate de către fiecare femeie în parte.

Noțiunea de grijă de sine este asimilată de 44% dintre femeile intervievate cu timpul petrecut cu familia, copiii, cei dragi. Propria identitate nu există independent de familie, de aici și suprapunerea planului personal cu planul colectiv, al familiei.

Femeile cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani, căsătorite, asociază activitățile de relaxare, de deconectare și răsfăț cu timpului dedicat familiei, îngrijirii celor dragi.

Generațiile mai tinere (18 - 24 de ani), pe de altă parte, sunt mai conectate cu ele însele, fiind mai atente la semnalele propriului corp: iau pauze atunci când se simt obosite, caută să se relaxeze uitându-se la seriale sau își creează rutine care să le ajute să se deconecteze.

O particularitate a studiului o reprezintă femeile cu vârste de peste 55 de ani. Acestea sunt mai preocupate de un stil de viață sănătos, de activitate fizică și acordă o atenție sporită calității somnului lor, ca formă de grijă de sine. 

studiu ce isi doresc femeile

Sănătatea, un deziderat universal

Femeile din România nu acordă atenție sănătății fizice deși, la nivel declarativ, sănătatea pare să fie un deziderat universal, indiferent de categoria de vârstă analizată.

Doar 17% dintre femeile din mediul urban își fac investigații medicale periodic, ca parte a rutinei lor de îngrijire personală. Principalul motiv pentru care prevenția nu este un subiect pe lista de priorități are legătură cu veniturile.

Întrebate ce anume ar trebui să se schimbe în viața lor de zi cu zi pentru a avea mai multă grijă de ele, femeile au declarat că ar trebui să câștige mai bine, lucru care s-ar traduce și printr-un regim de viață mai sănătos (de la nutriție până la disponibilitatea mentală de a face ceva doar pentru ele).

Pe de altă parte, interesul pentru conținutul care are legătură cu sănătatea este unul într-o continuă creștere. Contextul ultimilor trei ani a democratizat subiecte precum sănătatea mentală și dezvoltarea personală, transformându-le în subiecte uzuale de conversație.

Grija pentru cei dragi este preocuparea predominantă a femeilor

Incercând să facă față tuturor responsabilităților - de la serviciu, la familie, la treburi casnice și obligații sociale, femeile din România se uită pe sine pe tot acest traseu complex. Astfel că ajung să nu facă diferența între timpul dedicat îngrijirii de sine si timpul dedicat îngrijirii celorlalți.

În cadrul studiului, una din trei femei a declarat că alocă cel mult o oră pe zi doar pentru ea însăși. În schimb, femeile dedică cel puțin trei ore persoanelor apropriate din viața lor - copii, partener, părinți.

Femeile cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt primele care schimbă modelul generațional moștenit.

Pentru ele, grija față de sine, respectarea timpului liber și activitățile de deconectare sunt fundamentale pentru propriul echilibru.

Cu toate că rolul femeii în societate și în viața de familie s-a transformat de-a lungul anilor, în contextul egalității de gen, există în continuare o mentalitate tributară concepției patriarhale.

Multe femei consideră că este responsabilitatea lor să gestioneze singure totul. Din acest motiv nu cer ajutor partenerului de viață sau celor din proximitatea afectivă.

Din totalul femeilor intervievate, doar 20% au declarat că și-ar dori ca partenerii lor sau alți membri din gospodărie să le preia din sarcinile zinice.

Metodologia

Studiul „Ce-și doresc femeile” a fost realizat de agenția de media Starcom România, în perioada 3-8 martie 2023, prin metoda CAWI (Computer Assisted Interviews) pe un eșantion de 603 femei cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban, utilizatoare de internet.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe