Newsflash
Știri

Farmacia Socială nu mai poate susține medicația pentru refugiații ucraineni

de Dorina Novac - oct. 21 2022
Farmacia Socială nu mai poate susține medicația pentru refugiații ucraineni

Farmacia Socială a anunțat că nu vor mai putea asigura gratuit, necompensat de CNAS, din fondul social propriu, medicamentele prescrise cetățenilor refugiați care se află în județul Mureș.

Încă de la începutul conflictului armat din Ucraina, Farmacia Socială s-a implicat și a susținut cetățenii ucrainieni aflați în tranzit sau cu domiciliul stabil temporar în județul Mureș, și nu numai. 

farmacia sociala

La aproape 8 luni, peste 300 de pacienți ucrainieni au fost sprijiniți cu medicamente gratuite, costurile totale ajungând la aproximativ 50.000 de lei și fiind suportate din fondul social propriu și din surse private provenite în urma scrierii de proiecte.

Citește și: O farmacie socială, înființată la Târgu Mureș, ajută persoanele cu venituri mici

„Acești pacienți au fost ajutați cu transportul și traducerea necesară realizării consultației medicale și în baza prescripției medicale le-a fost asigurată toată medicația în mod gratuit, în afara sistemului național de asigurări de sănătate”, se arată într-un comunicat.

Reprezentanții Farmaciei Sociale au menționat că în tot acest timp, numărul cazurilor sociale din județul Mureș, cu altă naționalitate decât cea ucraineană, care au solicitat și au beneficiat de sprijin din partea Farmaciei Sociale, a crescut, neexistând în niciun moment întreruperi privind asistența cu medicamente a acestora.ț

„Ne apropiem foarte rapid de momentul în care nu vom mai putea asigura gratuit, necompensat de CNAS, din fondul social propriu, medicamentele prescrise cetăţenilor refugiaţi care se află în judeţul Mureş. Din evidenţele noastre, în data de 20 octombrie 2022 sunt evidenţiaţi 342 cetăţeni ucraineni din care 177 sunt copii şi care sunt asiguraţi în sistemul naţional de asigurări de sănătate în baza OG15/2022. Aceşti pacienţi vor solicita medicilor prescriptori eliberarea reţetelor tipizate şi vor încerca eliberarea tratamentului prescris în orice farmacie cu menţiunea că sunt scutiţi de coplata la medicaţia prescrisă compensat”, a declarat Dumitrescu Marius, antreprenor social și administratorul Farmaciei Sociale. 

Conform OG15/2022, persoanele care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care solicită protecție internațională în România, care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente și dispozitive medicale, beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile medicale cuprinse în programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu și cu scutire de la coplată.

Farmacia Socială, alături de Asociați SURYAM și Crucea Roșie Mureș au fondat MuresHub, un proiect destinat tuturor persoanelor vulnerabile de la nivelul județului Mureș și care își propune colaborarea strânsă între organizațiile direct implicate în domeniul social.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe