Newsflash
Știri

Facem progrese la inovaţia în sănătate

de Florentina Ionescu - apr. 28 2023
Facem progrese la inovaţia în sănătate

Săptămâna trecută, la Budapesta, a fost lansat un raport care evaluează maturitatea ecosistemelor de inovaţie în sănătate din Europa de Est și de Sud. Un capitol este dedicat și ţării noastre.

România devine tot mai vizibilă în ceea ce privește ecosistemele de inovaţie în sănătate din Europa de Est și de Sud. Ion-Gheorghe Petrovai, director de inovaţie al FreshBlood Health­Tech, o organizaţie nonguvernamentală ce susţine inovaţia în sănătate, a fost prezent recent la Budapesta, la lansarea raportului ce evaluează maturitatea acestor ecosisteme. 

maturitatea ecosistemului de sanatate1

Documentul, intitulat „InnoStars Assessment of Health­care Innovation Ecosystem Maturity in selected countries of the EIT Regional Innovation Scheme”, are la bază o grilă de selecţie în funcţie de anumite criterii: reţeaua de startupuri, know how-ul, implicarea guvernului, „pepiniera” de talente și fondurile acordate inovaţiei. Ţara noastră a obţinut scorul 3, pe o scară de la 1 la 5, acest scor însemnând „experimenter”. Israel, de exemplu, are un scor 5, fiind o ţară considerată „expert” în ceea ce privește maturitatea sistemului de inovaţie, iar Portugalia are scorul 4 („connector”).

maturitatea ecosistemului de sanatate2 romania
Maturitatea sistemului de sănătate din România (extras din Raport)

 

Modești, dar pe drumul cel bun

De ce este important acest raport pentru ţara noastră și cu ce concluzii ar trebui să rămânem? „Noi nu aveam, până acum, un raport defalcat pe sănătate al statusului inovaţiei. Știm, din rapoartele generale, că România stă prost la capitolul inovaţie – este pe ultimul loc în Europa, dintre ţările Uniunii Europene, împreună cu Bulgaria. Sunt la inovatori modești. Dar acolo [în raport] se ţine cont de tot ce înseamnă inovaţie. Asta înseamnă și alte domenii, nu numai sănătate”, a declarat Ion-Gheorghe Petrovai pentru „Viaţa Medicală”. 

coperta raport inovatie

Astfel, pentru prima dată, în urma unei analize complexe realizate la nivel european, s-a obţinut o radiografie – o „poză”, cum o numește Ion Petrovai – a ecosistemului de inovaţie în sănătate. Aceasta compară România cu ţări precum Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia și ţările baltice.

Evaluarea a fost făcută din Israel, care este referinţă mondială din punctul de vedere al inovaţiei în sănătate, a mai precizat Ion Petrovai: „«Poza» asta ne arată, în primul rând, că suntem vizibili [ca ţară]. Iar EIT (European Institue of Innovation and Technology – n.red.) Health s-a folosit de datele ţărilor și de feedbackul celor din ecosistem. S-a folosit de datele lor în materie de startupuri care au fost finanţate de către ei, iar România stă bine la capitolul ăsta”. 

ion gheorghe petrovai conferinta melanom romania 2022
Ion Gheorghe Petrovai

 

Implicarea guvernului, un punct slab

Citind printre rânduri din concluziile raportului, directorul de inovaţie al FreshBlood afirmă că în el se găsesc vești bune pentru ţara noastră. România se situează undeva la mijloc în ceea ce privește maturitatea ecosistemului de inovaţie în sănătate: „Vedem că suntem medii. Avem un argument din punct de vedere al know how-ului, acolo stăm peste medie – nivelul 4”. Totuși, spune el, la alte capitole din grila de evaluare România nu stă la fel de bine.

„Avem zona în care suntem cel mai puţin dezvoltaţi sau în spatele altor ţări. Este zona de implicare a guvernului. Pentru că, în sănătate, putem să zicem că regulile le face administraţia. Iar comparativ cu alte părţi, ei [cei din administraţie] nu sunt foarte implicaţi în România.”

Un al doilea lucru care reiese din raportul EIT Health: România are zone de dezvoltare avansată în ceea ce privește inovaţia în sănătate. „Adică IT-iștii din România chiar ar putea să facă lucruri bune! De-aici vine, de fapt, partea de know how. Avem oameni care sunt capabili să facă lucruri bune. Și avem soluţii care din România încep să se extindă la nivel internaţional, ca startupurile pe care le-ai mai menţionat și tu [în articolele din «Viaţa Medicală»]”. 

Piese din puzzle-ul numit Medicina viitorului 

Chiar dacă pașii făcuţi de ţara noastră în domeniul pătrunderii pe harta inovatorilor în sănătate sunt mici, treptat, se va ajunge să se vorbească tot mai mult despre soluţii create în România ce depășesc graniţele ţării. „Faptul că ai soluţii din România care sunt folosite în Germania, în Italia sau în Spania arată că ceva se întâmplă. Astea nu sunt lucruri întâmplătoare. Eu văd o dovadă că România poate să facă lucruri, dincolo de ultimul loc [în unele clasamente]”, a conchis Ion-Gheorghe Petrovai.

Raportul poate fi descărcat de la: www.innostarsassessment.eu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe