Newsflash
Știri

Evenimente organizate de EIT Health, pentru a discuta despre sănătatea digitală

de Florentina Ionescu - mai 4 2023
Evenimente organizate de EIT Health, pentru a discuta despre sănătatea digitală

Țara noastră a început să facă progrese în ultima perioadă în ceea ce privește sănătatea digitală.

Cu toate acestea, în timp ce pacienții germani se pot bucura acum de beneficiile aplicației re.flex (creată de un startup românesc), pacienții din România, țara de origine a Kineto Tech Rehab, nu pot face același lucru, cel puțin nu pe bază de rețetă compensată, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Citiți și: Soluția re.flex, creată de un startup românesc, poate fi acum decontată în Germania 

EIT Health a organizat o serie de mese rotunde în Europa, inclusiv în România în 2021 și 2022, pentru a discuta despre modelul german DiGA și potențialul său de a inspira cadrele de reglementare a sănătății digitale în țările din Uniunea Europeană. 

poza Inovatia

Evenimentele au reunit experți și părți interesate din domeniul sănătății, din domeniul reglementării dispozitivelor medicale, din mediul academic și din mediul de afaceri.

Potrivit rezumatului discuției, publicat de EIT Health în martie 2023, sistemul medical din România este pe un parcurs de transformare digitală. Până de curând a existat o conștientizare relativ scăzută a beneficiilor digitalizării în comunitatea medicală și chiar o anumită rezistență, care a rezultat din preocupările cu privire la evaluarea activității medicale prin accesul la înregistrările electronice.

Deși accesul pe scară largă la internet și adoptarea smartphone-urilor sunt ridicate, alfabetizarea digitală în domeniul sănătății și conștientizarea beneficiilor și a instrumentelor digitale disponibile în comunitate rămân, în continuare, scăzute.

În ciuda tuturor obstacolelor, există câteva semne de progres. Implementarea Dosarului Electronic de Sănătate - DES a început în 2013 și a fost inițiată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Utilizarea DES este însă relativ scăzută, deoarece nu este direct legată de raportarea necesară pentru furnizorii de servicii medicale în scopul rambursării cheltuielilor. Inovațiile digitale în domeniul sănătății, cum ar fi telemedicina, sunt adoptate mai rapid în unitățile medicale private, fiind achitate direct de către pacient sau de către angajator.

CNAS a introdus, de asemenea, rambursarea pentru consultații la distanță în timpul pandemiei COVID-19, iar la acest moment legislația este în curs de finalizare.

„Este foarte încurajator pentru toți actorii inovației în domeniul sănătății din cadrul evenimentului nostru să asiste la deschiderea autorităților și la capacitatea start-up-urilor românești de a accesa piețele europene avansate, precum Germania. Aceste exemple pot deveni repere care îi vor încuraja pe viitorii inovatori să construiască conexiuni și să-și sporească aspirațiile”, a declarat dr. Ion-Gheorghe Petrovai (foto), cofondator și director de inovare la FreshBlood HealthTech, unul dintre Huburile EIT Health RIS, după masa rotundă din România. 

dr ion gheorghe petrovai2

Oportunități mari de creștere în viitor

Potrivit experților, următorii doi ani pot reprezenta o mare oportunitate pentru accelerarea digitalizării în România, inclusiv în sfera sănătății. În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, aproximativ 20% din finanțări vor sprijini tranziția digitală, inclusiv circa 100 de milioane de euro pentru telemedicină și 400 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor.

Prioritizarea digitalizării, ca parte a atingerii obiectivelor naționale de sănătate în proiectele de finanțare ale Uniunii Europene, ar putea accelera utilizarea soluțiilor DTx în România, se mai arată în comunicatul de presî. Pentru a valorifica această oportunitate, participanții la masa rotundă au făcut câteva recomandări pentru sistemul de sănătate din România.

„Trebuie să valorificăm schimbul de cunoștințe între autoritățile noastre naționale și instituțiile corespunzătoare din țări cu mai multă experiență în legătură cu lansarea inovațiilor digitale în domeniul sănătății publice, cum ar fi Germania. Următorul pas ar fi lansarea unui proiect pilot de rambursare a serviciilor de telemedicină și DTx în sistemul național de sănătate”, a explicat dr. Ion-Gheorghe Petrovai.

„Între timp, trebuie să investim în competențele digitale în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății prin inițiative precum programul EIT Health HelloAI RIS. De asemenea, trebuie să demonstrăm modul în care utilizarea mai largă a DTx, i-ar putea ajuta în munca lor  și in același timp îmbunătăți accesul la asistență medicală”.

Raportul EIT Health, care oferă o imagine de ansamblu paneuropeană asupra stadiului transformării digitale a sănătății și a asistenței medicale în fiecare stat membru, poate fi consultat la acest link: „Dispozitive medicale digitale: căi către armonizarea europeană”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe