Newsflash
Știri

Inovaţia în melanom, un pas înainte

de Florentina Ionescu - iul. 1 2022
Inovaţia  în melanom,  un pas înainte

Progresul știinţific și inovaţia au câștigat tot mai mult teren în dezvoltarea unor soluţii care îmbunătăţesc durata și calitatea vieţii pacienţilor, a afirmat recent, dr. biolog Violeta Astratinei.

poza InovatiaDigitalizare, inovaţie, inteligenţă artificială, o mai bună comunicare între medic și pacient sunt doar câteva dintre aspectele care generează schimbare într-un sistem de sănătate, a arătat Violeta Astratinei, președintele Asociaţiei Melanom România, în prima zi a conferinţei naţionale a acestei organizaţii.

Conferinţa Naţională a Asociaţiei Melanom România a avut loc în perioada 24-25 iunie la București, iar tema a fost „Inovaţia în Melanom 2022. Viaţa este un drept pentru toţi”.

De obicei, toate acestea nu sunt incluse în planurile și programele de cancer, deși ar trebui să li se acorde mai multă atenţie, a adăgat aceasta.
Pentru o mai bună funcţionare a sistemului de sănătate, „trebuie umblat la lucruri care optimizează, iar noi credem că [a utiliza] inteligenţa artificială și [în] colectarea de date ar pune bazele serioase ale medicinii personalizate”, a declarat Violeta Astratinei pentru Viaţa Medicală

violeta astratinei conferinta melanom romania 2022

În opinia sa, astfel s-ar putea colecta un număr mare de date care ar putea fi procesate foarte repede și ar putea da naștere la o
diagnosticare mai rapidă. Peste 20 de specialiști au susţinut prezentări menite să ofere proiecte și propuneri documentate pentru rezolvarea problemelor pacienţilor oncologici din România.

Unul dintre ei a fost dr. Ion-Gheorghe Petrovai, director inovaţie în cadrul ONG-ului FreshBlood HealthTech. El a făcut câteva recomandări pentru transformarea digitală în România, plecând de la ideea că „Lumea se schimbă și, totuși, sănătatea [o face] mai încet”. 

Tehnologia, indispensabilă în medicină

În alocuţiunea sa, doctorul Petrovai a subliniat că este important să înţelegem de ce astăzi vorbim despre eHealth, sănătate și tehnologie în aceeași propoziţie: „Nu [pentru] că e distractiv să ai gadgeturi (...), ci pentru că tehnologia este o unealtă care te ajută să oferi mai multă sănătate mai multor oameni, la un cost mai mic și, ideal, cu un efort mai mic pentru cei care trebuie să-ţi ofere această sănătate”, adică medicii – el vorbind despre așa-numitul concept „triple aim”. 

petrovai captura

Deși conceptul are o dimensiune importantă, în contextul pandemiei este foarte relevant și un altul, „quadruple aim” (obiectiv în patru direcţii). „Adică, dacă doctorul face burnout gestionând pacienţii, acela nu e un sistem funcţional sau sustenabil. Și-atunci nu punem tehnologie de dragul tehnologiei. Nu punem site-uri ca să avem site-uri. Nu punem algoritmi sau sisteme (...) care nu lucrează între ele”, a adăugat specialistul.

Ion-Gheorghe Petrovai s-a oprit și asupra aplicaţiei de mobil WhatsApp, folosită deseori de medici pentru a comunica cu pacienţii: „Doctorii stau pe WhatsApp, pentru că își fac treaba de doctori – de comunicat cu alţi medici, de răspuns la întrebările pacienţilor... Este cea mai mare aplicaţie de telemedicină din România – nereglementată, că n-am avut vreme s-o reglementăm”.

Citiți și: Diagnosticarea melanomului, o cursă contracronometru

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe