Newsflash
ACTUALITATE Știri

Extinderea screeningului la femeile peste 65 de ani poate îmbunătăți semnificativ prevenția pentru cancerul de col uterin

de Magdalena Tănăsescu - iul. 19 2023
Extinderea screeningului la femeile peste 65 de ani poate îmbunătăți semnificativ prevenția pentru cancerul de col uterin

Prevenția pentru cancerul de col uterin la femeile de peste 65 de ani se poate îmbunătăți semnificativ prin intermediul testelor de genotipare a tulpinilor HPV cu risc ridicat.

Un studiu publicat în PLOS Medicine și efectuat în Danemarca (Spitalul Regional Randers) a inclus toate femeile cu vârste cuprinse între 65 și 69 de ani, care în prealabil nu au participat la screening pentru cancerul de col uterin în ultimii 5,5 ani. De asemenea, nu au efectuat vreun test de genotipare HPV între 60 și 64 de ani. 

Este vorba de peste 11.000 de femei eligibile din Regiunea Centrală a Danemarcei, care au fost invitate pentru screeningul HPV fie prin participarea la eșantionarea clinică, fie prin solicitarea unui kit de auto-prelevare vaginală.

Dintre femeile din grupul de intervenție, 62,2% au fost testate în decurs de un an, cu o prevalență HPV de 6,5%. Dintre cele din grupul de control, doar la 2,2% le-au fost recoltate probe citologice. 

În ceea ce privește rata de detectare a leziunilor CIN2+, aceasta a fost de 3,9 cazuri la 1.000 de femei eligibile în grupul de intervenție, comparativ cu 0,3 cazuri la 1.000 de femei eligibile în grupul de control.

Concluzia studiului este că la femeile între 65 și 69 de ani se poate îmbunătăți semnificativ prevenția, prin detectarea mai multor leziuni precanceroase de col uterin, în comparație cu femeile cărora nu li s-a oferit această oportunitate.

Danemarca are o populație de circa 5.913.000 de persoane, din care aproximativ 2.980.000 sunt femei. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe