Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Evaluarea genetică în aprecierea răspunsului la tratament

de Dr. Diana Andronache - mai 27 2022
Evaluarea genetică în aprecierea răspunsului la tratament

Rezultatele unui studiu recent arată că evaluarea moleculară a ţesutului articular al unui pacient diagnosticat cu artrită reumatoidă poate avea un impact semnificativ asupra deciziei terapeutice.

poza3pCercetătorii au identificat gene specifice asociate cu rezistenţa la majoritatea terapiilor disponibile, care ar putea oferi cheia dezvoltării de noi medicamente. Ca parte a unui studiu clinic, echipa de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra a analizat și cazurile de pacienţi care nu au răspuns la tratamentul cu rituximab sau tocilizumab și au observat că aceștia prezentau 1.277 de gene unice lor.

Ulterior, au dezvoltat algoritmi de computer care ar putea fi utili în prezicerea răspunsului la tratament la acești pacienţi. Având în vedere rezultatele favorabile obţinute cu ajutorul algoritmilor de învăţare automată care au inclus profilarea genelor din biopsii, cercetătorii susţin cu tărie efectuarea profilului genetic al biopsiilor prelevate din articulaţiile afectate, înainte de a prescrie terapii biologice costisitoare.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Nature Medicine.

Citiți și: Stimularea plasticităţii sinaptice

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe