Newsflash
ACTUALITATE LIFESTYLE Știri

Ce este trauma transgenerațională și cum o recunoaștem

de Florentina Ionescu - sept. 6 2024
Ce este trauma transgenerațională și cum o recunoaștem

Delia Dumitru este psiholog clinician și psihoterapeut, ea aplicând în timpul ședințelor ei cu pacienții cu scleroză multiplă metoda Psihodramă.

Am stat de vorbă cu ea recent și am rugat-o să ne dea mai multe detalii despre conceptul de traumă transgenerațională, despre care aceasta afirmă că poate fi abordată cu ajutorul Psihodramei. 

Totuși, ce înseamnă traumă transgenerațională? Cum anume se transmite? Pentru început, este important să reținem că unele caracteristici psihice sau comportamentale par să provoace modificări genetice care se transmit urmașilor. 

„Este cunoscut de mii de ani și acceptat ca ceva normal faptul că moștenim de la părinți anumite caracteristici (culoarea ochilor, a pielii, forma nasului, a gurii, etc). Uneori, asemănările sar peste o generație sau mai multe, astfel încât unii oameni seamănă mai mult cu unii din strămoșii mai îndepărtați decât cu părinții. Toate acestea se întâmplă prin prisma moștenirii genetice”, a declarat Delia Dumitru, psiholog clinician și psihoterapeut, pentru Viața Medicală

Moștenirea genetică nu se rezumă doar la caracteristicile fizice 

Potrivit acesteia, s-a observat că unii oameni se aseamănă nu doar fizic, ci și comportamental cu membrii mai în vârstă ai familiei. Mult timp, s-a pus doar pe seama actului de învățare, doar că unii oameni au comportamente și manifestări aproape identice cu rude pe care nu le-au cunoscut, cu care nu au interacționat, a subliniat psihoterapeutul. 

„Cercetătorii au demonstrat că moștenirea genetică nu se rezumă doar la caracteristici fizice. Unele caracteristici psihice sau comportamentale par să provoace modificări genetice care se transmit urmașilor, chiar și sărind peste generații. Traumele având un impact puternic asupra individului sunt cele cu șanse mari de a produce schimbări la nivel genetic”, a adăugat psihologul Delia Dumitru (foto). 

Un exemplu pe care aceasta mi l-a oferit în acest sens, pentru a înțelege mai bine conceptul de traumă transgenerațională, este studiul „Holocaust Exposure Induced Intergenerational Effects on FKBP5 Methylation” (ce poate fi accesat la acest link). Acest studiu este prima demostrație a unei asociații de traumă parentală cu modificări epigenetice care sunt evidente atât la părintele expus, cât și la descendenți, oferind o potențială perspectivă asupra gradului de severitate: traumele psihofiziologice pot avea efecte intergeneraționale. 

Stresul emoțional și modificările subtile la nivelul genelor

„Noi, cei de azi, am trăit o perioadă de relativă pace. Dar mulți dintre noi au bunici sau străbunici care au luptat în cele două războaie mondiale. Unii dintre aceștia, cu siguranță, au fost martorii (poate chiar victimele) violenței în forme variate, lipsurilor, abuzurilor și terorii. Toate acestea au avut impact puternic asupra lor, dar nu toți au reușit să treacă neatinși prin aceste evenimente neplăcute. Stresul emoțional a provocat modificări subtile ale genelor lor, modificări ce au fost transmise generațiilor care au urmat, astfel încât se poate spune că traumele strămoșilor se reflectă în comportamentul nostru, al celor care trăim azi. Acest lucru se manifestă în mod involuntar și la nivel de subconștient. Cu toate că noi nu am suferit de foame și de frig, nu am fost bătuți sau maltratați, uneori ne comportăm ca și cum am fi trăit toate astea, ceea ce ne face să spunem uneori că «nu ne înțelegem pe noi înșine». De aceea, uneori, o ședință sau mai multe de consiliere psihologică/psihoterapie ne-ar putea ajuta să conștientizam, să înțelegem, să acceptăm și să depășim astfel de trăiri”, a conchis Delia Dumitru.


Notă autor:

Sursa foto copertă: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/psychology-stress-old-woman-psychologist-consultation-2472676907

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe