Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Posibil remediu pentru prevenirea pierderii auzului, mai aproape de realitate

de Florentina Ionescu - ian. 22 2024
Posibil remediu pentru prevenirea pierderii auzului, mai aproape de realitate

Oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape de a crea un medicament menit să prevină pierderea auzului datorată vârstei înaintate și datorată stilului de viață al pacientului.

Oamenii de știință au descoperit că o mutație genetică declanșează un efect molecular de „domino” ce cauzează pierderea auzului. Acest efect de domino oglindește mecanismul implicat în pierderea auzului asociată cu înaintarea în vârstă, scrie New Atlas. Cercetătorii cred că prin inhibarea unui factor-cheie implicat în acest mecanism ar putea, în schimb, să protejeze urechile și să prevină deteriorarea, ba chiar să prevină apariția surzeniei. 

Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco (UCSF) au descoperit că mutațiile genei Tmtc4 influențează un mecanism cunoscut sub numele de unfolded protein response (UPR), care distruge anumite celule (hair cells) din urechea interioară. Odată ce aceste celule (hair cells) sunt lezate, ele nu se mai pot regenera. Recent, însă, oamenii de știință au descoperit că targetarea activării UPR în cazul acestor celule ar putea să protejeze acești aliați de preț. 

În fiecare an, milioane de adulți americani își pierd auzul din cauza expunerii la zgomote puternice ori din cauza îmbătrânirii, spun cercetătorii, iar până acum a fost un mister în legătură cu ceea ce se întâmpla de fapt în interiorul urechii. Dr Dylan Chan, de la Departamentul de Otorinolaringologie din cadrul UCSF a spus: „Acum avem dovada solidă că Tmtc4 este o genă ce cauzează surzenia la oameni și că UPR este o țintă reală pentru prevenirea surzeniei”. 

Echipa de cercetători implicată în acest studiu speră ca pe viitor să dezvolte un medicament non-invaziv care să atenueze activarea UPR, protejând celulele (hair cells from) de posibile afectări și, astfel, să protejeze oamenii de o posibilă pierdere a auzului. 

Mai multe detalii despre acest studiu puteți citi aici


Notă autor:

Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ochi-expresie-faciala-tanar-curiozitate-3779448/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe