Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Dispozitiv pentru cuantificarea pruritului

de Florentina Ionescu - oct. 6 2023
Dispozitiv pentru cuantificarea pruritului

Graţie unui dispozitiv nou, ce poate fi purtat pe deget, cercetătorii pot cuantifica în mod obiectiv pruritul.


Explicație foto: O diagramă care prezintă prototipul dispozitivului ce poate fi purtat pe deget. 


Pentru medicii dermatologi, este important să știe cât de intens este pruritul pacientului, însă autoevaluarea acestui simptom tinde să fie mai degrabă subiectivă. Acum, datorită unui nou senzor portabil, frecvenţa și intensitatea sesiunilor de prurit ale pacientului pot fi măsurate în mod obiectiv. Recent, un prototip pentru acest dispozitiv – de forma unui inel – a fost inventat de o echipă condusă de doctorandul Akhil Padmanabha, care studiază în cadrul Institutului de Robotică al Universităţii Carnegie Mellon din SUA. Pe toată durata copilăriei sale, precum și în adolescenţă, Akhil 

Padmanabha a suferit de prurit cauzat de o formă severă de eczemă. Așa că a fost extrem de motivat să ajute alte persoane cu probleme similare.

În momentul de faţă, dispozitivul este în fază experimentală. Poate fi purtat pe degetul arătător și utilizează un accelerometru pentru a detecta mișcările degetului asociate cu acţiunea de a scărpina o zonă cu prurit. În plus faţă de alte dispozitive asemănătoare acestui prototip, el poate însă detecta și intensitatea scărpinatului. Mai exact, măsoară presiunea pe care degetele utilizatorului o exercită asupra pielii în momentul în care se scarpină.

 

Cum funcţionează

Pentru a obţine informaţiile de la utilizator, doctorandul Akhil Padmanabha a echipat prototipul cu un microfon care captează sunetele la contactul cu pielea. Acesta înregistrează vibraţiile de frecvenţă înaltă care circulă prin obiectele solide. În cazul de faţă, vibraţiile sunt produse de unghii atunci când se mișcă pe pielea pacientului în timpul scărpinatului, obiectul solid fiind degetul arătător.

Datele obţinute cu ajutorul microfonului și al accelerometrului sunt apoi procesate prin intermediul unei plăci cu circuite, pe care pacientul o poartă pe antebraţ. Ulterior, prin corelarea datelor de la senzorii din dispozitiv cu valorile presiunii exercitate, un algoritm de învăţare automată a putut să aloce o valoare a intensităţii fiecărei scărpinări, de la zero la zece.


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/finger-sensor-quantify-itchiness/
Credit foto: Carnegie Mellon University

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe