Newsflash
Internaționale

Etichete din mătase comestibilă, contra medicamentelor contrafăcute

de L. Budin - apr. 26 2022
Etichete din mătase comestibilă, contra medicamentelor contrafăcute

Pentru a identifica contrafacerile, cercetătorii au creat etichete comestibile, din proteine fluorescente de mătase, care pot fi fixate pe medicamentele în stare solidă sau lichidă.

Codurile de pe etichetele astfel concepute pot fi citite cu o aplicație de smartphone, pentru a verifica sursa și calitatea produselor, arată Science Daily - care subliniază că rezultatele studiului au fost publicate în revista ACS Central Science.

medicamente-oms

Vânzările de medicamente online au luat avânt în anii de pandemie. Unele companii furnizoare sunt legitime, altele însă le livrează consumatorilor produse de calitate inferioară, prost etichetate sau care conțin compuși indezirabili. Problemele apărute pe lanțul de aprovizionare, la nivel mondial, au facilitat infiltrare de medicamente false pe piață.

Pentru a insufla încredere consumatorilor, companiile farma aplică, de ambalajele medicamentelor, coduri de bare, coduri QR, holograme și etichete RFID (de identificare prin frecvență radio), car ele permit distribuitorilor și detailiștilor să gestioneze produsele, de-a lungul lanțului de aprovizionare. Totuși, notează Science Daily, nu există coduri echivalente care să le permită consumatorilor să verifice sursa pilulelor individuale sau dozele de lichid din interiorul unui recipient.

În ultimii ani, cercetătorii au dezvoltat, pe post de astfel de coduri, materiale sintetice fluorescente, precum microfibrele și nanoparticuflele – dar substanțele sunt potențial periculoase pentru consumul uman.

O echipă de cercetare coreeană și americană a avut ideea de a verifica dacă mătasea, care este un material comestibil și recunoscut, în general, ca fiind „fără pericol pentru sănătate”, ar putea fi tratată pentru a deveni fluorescentă și fixată direct pe medicamente. Oamenii de știință au modificat genetic viermi de mătase, ca să-i determine să producă fibroine – proteine comestibile, care dau rezistență fibrelor de mătase. Fibroinelor li s-au atașat proteine fluorescente, în nuanțe turcoaz, verzui sau roșii. Polimerii fluorescenți obținuți au fost fixați, sub forma unui cod, pe un film subțire de mătase albă, care la rândul lui a fost atașat medicamentelor.

Aplicația de smartphone special concepută scanează codul fluorescent, deschizând accesul către un website -  unde se află informații despre autenticitatea medicamentului.

Specialiștii au mai arătat că proteinele de mătase fluorescentă sunt descompuse fără probleme de enzimele gastrointestinale. 

O treime dintre medicii de familie britanici se gândesc să renunţe la meserie

Italia: vaccinurile au redus la jumătate numărul deceselor COVID

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe