Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Analiza salivei cu o aplicație de mobil detectează acasă COVID și gripa

de Florentina Ionescu - feb. 1 2022
Analiza salivei cu o aplicație de mobil detectează acasă COVID și gripa

Cercetătorii au dezvoltat o aplicație pentru telefoanele inteligente cu scopul de a detecta gripa și COVID-19.

În efortul de a controla mai bine pandemia de COVID-19, o nouă aplicație pentru telefoanele inteligente și un kit de testare de laborator au transformat o aplicație de smartphone într-un sistem pentru detectarea gripei/COVID-19, scrie medicalxpress.com

aplicatie mobil testare saliva covid si gripa
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels
 

Sistemul de depistare se află printre cele mai rapide, sensibile, ieftine și scalabile teste cunoscute până acum și poate fi ușor adaptat pentru alți patogeni cu potențialul de a declanșa pandemie, inclusiv variante mortale ale virusului care cauzează COVID-19 și variante ale virusului gripal, arată sursa citată. De asemenea, testul oferă o platformă pentru testarea la domiciliu, deloc costisitoare. 

Citește și: Gestionarea smart a diabetului zaharat 

Dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea din California (UC) Santa Barbara și de colegii acestora, studiul a fost publicat recent în JAMA Network Open. Sistemul a oferit un diagnostic rapid și precis în ceea ce privește COVID-19, variantele virusului SARS-CoV-2 și ale virusurilor gripale.

Cum funcționează

Aplicația utilizează o cameră foto de pe telefoanele inteligente pentru a măsura o reacție chimică și determină un diagnostic în 25 de minute, la un cost mult mai mic decât al metodelor actuale de diagnostic. Aplicația și metodologia de folosire sunt gratuite și sunt disponibile tuturor. 

SARS-CoV-2: infectarea, detectată cu o aplicație mobilă de scanare a ochiului 

Proiectul a fost condus de mai mulți profesori de la  UC Santa Barbara și de medici și de colaboratori, printre care și oameni de știință.

„Pe măsură ce la nivel global apar noi variante ale virusului care cauzează COVID-19, testarea și detectarea rămân măsuri esențiale pentru eforturile de a controla pandemia. Aproape jumătate din populația lumii are un smartphone, și noi credem că acest lucru are un potențial uriaș pentru a oferi accesul oamenilor la medicină și la diagnostic de precizie”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Michael Mahan.

Cât costă

Colaborarea pentru o astfel de aplicație de mobil a fost lansată pentru a dezvolta metode de diagnostic rapide, cu costuri scăzute, care să poată fi folosite de profesioniștii din domeniul sănătății oriunde în lume, pentru a diagnostica COVID-19. Kitul de laborator poate fi produs pentru mai puțin de 100 de dolari și necesită un smartphone (telefon inteligent), o tavă fierbinte și becuri de tip LED. Testele de screening pot fi efectuate pentru mai puțin de 7 dolari fiecare, în comparație cu prețul testelor rapide pe bază de antigene și în comparație cu costurile testelor PCR.

Procesul, denumit smaRT-LAMP, este simplu și rapid. Un mic volum din saliva pacientului este colectat și apoi analizat de aplicația de mobil, folosind camera telefonului și kitul de diagnostic. Nu sunt necesare alte materiale de specialitate.

Testul simplu de laborator poate detecta și diferenția variantele numeroase ale virusului care cauzează boala COVID-19 și gripa, boli ce prezintă simptome respiratorii foarte similare și care pot duce la diagnostice eronate.

„SmaRT-LAMP poate detecta COVID-19 și poate fi rapid modificat pentru a detecta noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 și alți patogeni cu potențial pandemic, inclusiv gripa”, a declarat Charles Samuel de la UC Santa Barbara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe