Un studiu recent a estimat că vaccinurile împotriva COVID-19 au salvat aproape 20 de milioane de vieți în anul 2021.
Un nou model de studiu realizat de cercetătorii de la Imperial College London a estimat că vaccinurile împotriva bolii COVID-19 au prevenit aproape 20 de milioane de decese la nivel mondial în anul 2021.
Studiul, de asemenea, a concluzionat că mai multe milioane de vieți ar fi putut fi salvate anul trecut dacă distribuirea vaccinurilor ar fi fost mai echitabilă în țările de pe glob, scrie newatlas.com.
„Cuantificarea impactului pe care vaccinarea l-a avut la nivel global este o provocare, deoarece accesul la vaccinuri variază în funcție de țări, la fel cum a variat și înțelegerea noastră despre variantele COVID-19 care au circulat, existând date foarte limitate despre secvențierea genetică în multe țări”, a explicat primul autor al studiului nou, Gregory Barnsley.
El a mai spus:
„Nu este posibil să măsurăm direct cât de multe decese au avut loc fără vaccinări. Modelul matematic oferă un instrument util pentru evaluarea scenariilor alternative, pe care nu le putem observa în mod direct în viața reală.”
Modelul utilizat de cercetători a estimat numărul deceselor la nivel global cauzate de COVID-19 în 2021, iar acest număr ar fi fost de 31,4 milioane dacă vaccinurile nu ar fi fost dezvoltate și distribuite.
Numărul real de decese în 2021, inclusiv surplusul de decese care nu au fost în mod oficial atribuite bolii COVID-19, a fost estimat de modelul pe computer a fi egal cu 11,6 milioane. Sursa menționată arată că modelul a estimat că vaccinurile ar fi salvat, cel mai probabil, 19,8 milioane de vieți anul trecut.
Aproape 80% din acele vieți salvate de vaccinurile anti-COVID au fost atribuit efectului direct al vaccinurilor în ceea ce privește reducerea probabilității ca persoana să aibă o formă severă de boală și risc de spitalizare. Restul (celelalte 4 milioane de decese prezentate în model) s-a datorat reducerii în privința transmiterii boli, reducere asociată tot cu vaccinarea anti-COVID.
Studiul acesta nou a fost publicat în jurnalul „The Lancet Infectious Diseases”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe