Newsflash
Internaționale

EMA recomandă vaccinul dezvoltat de Takeda împotriva febrei denga

de L. Budin - oct. 19 2022
EMA recomandă vaccinul dezvoltat de Takeda împotriva febrei denga

Vaccinul a demonstrat o protecţie mai largă pentru copiii cu vârste fragede şi pentru persoanele de peste 45 de ani, au precizat reprezentanţii EMA.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat utilizarea unui vaccin dezvoltat împotriva febrei denga de compania japoneză Takeda. Decizia finală privind autorizarea acestui ser urmează să fie luată de Comisia Europeană, informează Reuters și Agerpres.

vaccin-gripal

Experţii din cadrul EMA au recomandat folosirea vaccinului Takeda în cazul persoanelor cu vârste de peste patru ani, cu scopul de a preveni oricare dintre serotipurile virusului denga. 

Deocamdată nu există medicamente antivirale sau tratamente specifice împotriva acestei boli transmise de țânțari, care provoacă de cele mai multe ori simptome uşoare, asemănătoare gripei. Totuşi, anumite persoane pot să dezvolte complicaţii medicale care le ameninţă viaţa.

Între 20.000 şi 25.000 de persoane, în majoritatea lor copii, mor în fiecare an din cauza acestei boli, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Dacă va fi autorizat de Comisia Europeană, vaccinul produs de Takeda va deveni cel de-al doilea ser de acest tip care va exista pe piaţa europeană. Dengvaxia, dezvoltat de compania Sanofi, a fost primul vaccin din lume împotriva febrei denga.

Folosirea vaccinului produs de compania franceză s-a redus însă considerabil după ce s-a constatat că acest ser crește riscul de apariţie a unor forme severe ale bolii denga la anumiţi copii „seronegativi” - care nu aveau o expunere anterioară la boală atunci când au fost vaccinaţi.

Vaccinul conceput de Takeda, denumit TAK-003, nu a fost evaluat într-un studiu comparativ cu Dengvaxia, a declarat Gary Dubin, preşedintele diviziei globale de business a producătorului farmaceutic japonez.

În urma studiului clinic desfășurat de companie, nu a existat nicio dovadă privind apariţia bolii la participanţii seronegativi.

Acest lucru ne oferă o încredere suplimentară în siguranţa vaccinului, indiferent de expunerea anterioară la febra denga”, a mai spus Gary Dubin.

Vaccinul Takeda are la bază virusul denga 2, iar fragmente de ADN prelevate din celelalte trei tipuri de denga au fost adăugate în ser.

Vaccinul a demonstrat o protecţie mai largă pentru copiii cu vârste fragede şi pentru persoanele de peste 45 de ani, au precizat reprezentanţii EMA. 

Celule cerebrale umane implantate la șoareci ajută la studiul tulburărilor psihice

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe