Newsflash
ACTUALITATE Știri

Medicul Adrian Copcea vine cu completări despre retragerea de pe piață a Ozempicului

de Florentina Ionescu - iun. 14 2024
Medicul Adrian Copcea vine cu completări despre retragerea de pe piață a Ozempicului

Dr. Adrian Copcea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice la Cluj-Napoca. După ce zilele acestea s-a vorbit despre retragerea de pe piață a medicamentului Ozempic, medicul a făcut ieri câteva precizări.

El a ținut să sublinieze că medicamentul Ozempic (semaglutida) nu se retrage de pe piața din România pentru că ar fi cancerigen sau rău pe orice fel de altă linie. „Sunt motive de costuri şi de politici ale companiei producătoare şi ale statului român care depăşesc competenţa mea şi nu fac parte din meseria mea”, a explicat medicul diabetolog pe pagina sa oficială de Facebook.

Totuși, completează acesta „e în regulă ca medicamentele din această familie (agoniștii receptorului GLP-1 – n.red.) să fie folosite în obezitate. Semaglutida (substanţa activă din Ozempic), sub o altă denumire şi alt dozaj (Wegovy) este aprobată în obezitate.” 

Doctorul Adrian Copcea mai atrage atenția că nu e în regulă ca astfel de medicamente să fie folosite din proprie iniţiativă: „am subliniat şi în unul din interviuri că ORICE medicament de acest tip e normal să fie folosit ca urmare a unei consultaţii la un medic, DACĂ medicul prescrie, DACĂ s-a discutat cu pacientul inclusiv de potenţialele riscuri, beneficii, de măsurile de luat dacă apar anumite efecte secundare etc.” 

Din fericire, chiar dacă Ozempic nu va mai putea fi eliberat în România sub formă injectabilă, pacienții români cu diabet zaharat tip 2 trebuie să știe că „există aceeaşi substanţă activă sub formă de medicaţie orală. Diferenţele constau în circuitul medicamentului in corp: în forma injectabilă circuitul este mai «direct» (nu complic aici explicaţiile), în forma orală, medicamentul are un înveliş special care permite absorbţia pe cale orală, la nivelul stomacului, acest tip de înveliş impune şi un anumit tip de administrare (pe stomacul gol, cu ~120 ml de apă)”. 

Totuși „nu e obligatoriu ca medicul să decidă ceva automat cu privire la schema pacienţilor care nu vor mai avea Ozempic de la 1 august: fiecare medic va decide ce strategie de tratament va considera oportună pentru fiecare pacient în parte”, a conchis dr. Copcea. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe