Newsflash
Internaționale

EMA, concluzii despre apariția cheagurilor de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca

de Dorina Novac - apr. 12 2021
EMA, concluzii despre apariția cheagurilor de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca

Apariţia unor cazuri foarte rare de formare de cheaguri de sânge trebuie inclusă în informațiile despre vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca, a precizat Agenţia Europeană a Medicamentului.

Comitetul de siguranță (PRAC) al Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a concluzionat că apariția unor cazuri foarte rare de formare de cheaguri sanguine cu caracteristici neobișnuite, însoțite de un număr scăzut de trombocite, trebuie să fie inclusă în informațiile despre produs ale vaccinului Vaxzevria (denumire anterioară: COVID-19 Vaccine AstraZeneca), ca reacție adversă foarte rară.

astrazeneca

Pentru a ajunge la această concluzie, comitetul a luat în considerare toate dovezile disponibile în prezent, inclusiv opinia unui grup ad-hoc de experți.

„EMA reamintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor vaccinate să ia în considerare, în continuare, posibilitatea apariției unor cheaguri sanguine, însoțite de un număr scăzut de trombocite, care pot apărea, extrem de rar, în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare”, potrivit unui comunicat de presă.

PRAC evaluează semnalul de sindrom de extravazare capilară în urma vaccinării cu vaccinul de la AstraZeneca.

PRAC a demarat evaluarea unui semnal de siguranță pentru a analiza raportările referitoare la sindromul de extravazare capilară la persoanele care au fost vaccinate cu serul de la AstraZeneca.

„Au fost raportate cinci cazuri ale acestei tulburări foarte rare, în baza de date EudraVigilance, caracterizate prin extravazarea de lichid de la nivelul vaselor sanguine, cauzând edemul țesuturilor și scăderea tensiunii arteriale. În acest stadiu, nu este clar deocamdată dacă există o asociere cauzală între vaccinare și raportările referitoare la sindromul de extravazare capilară.   Aceste raportări indică un semnal de siguranță - informații despre reacții adverse noi sau o modificare a reacțiilor cunoscute, posibil asociate de utilizarea unui medicament (vaccin) și care necesită efectuarea unor investigații suplimentare”, se mai arată în comunicat.

PRAC investighează și evenimentele tromboembolice apărute în urma vaccinării cu vaccinul COVID-19 Janssen.

„Patru cazuri grave de apariție a unor cheaguri sanguine cu caracteristici neobișnuite, asociate cu niveluri scăzute de trombocite, au fost raportate după vaccinarea cu vaccinul COVID-19 Janssen. Un caz a fost raportat în cadrul unui studiu clinic, iar celelalte trei au fost raportate de pe teritoriul SUA. Unul dintre acestea a fost fatal”, informează EMA.

În prezent, vaccinul COVID-19 Janssen este utilizat numai în SUA, pe baza unei autorizații de utilizare în situații de urgență. Vaccinul COVID-19 Janssen a fost autorizat în UE pe 11 Martie 2021. Vaccinul nu a fost încă utilizat în niciun stat membru al UE, însă se așteaptă să fie utilizat în următoarele săptămâni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe