Informațiile medicamentele care conțin metamizol vor fi actualizate pentru a crește gradul de conștientizare a riscului cunoscut de apariție a agranulocitozei.
Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a recomandat măsuri de reducere la minimum a riscului de apariție a reacțiilor adverse grave asociate cu agranulocitoza, un efect secundar cunoscut al medicamentelor analgezice (utilizate în tratarea durerii) care conțin metamizol.
Agranulocitoza se manifestă printr-o scădere bruscă, abruptă a numărului de granulocite, un tip de globule albe din sânge. Acest lucru poate duce la infecții grave sau fatale, se arată într-un comunicat de presă.
Agranulocitoza, o scădere bruscă, abruptă a numărului de granulocite (un tip de globule albe din sânge), care poate duce la infecții grave sau fatale, este o reacție adversă cunoscută la medicamentele care conțin metamizol.
Această reacție adversă poate apărea oricând în timpul tratamentului sau la scurt timp după întreruperea tratamentului, inclusiv la persoanele care au utilizat, anterior, metamizol fără probleme. Nu are legătură cu doza de metamizol utilizată.
„Trebuie să fiți atent la apariția simptomelor agranulocitozei, inclusiv febră, frisoane, dureri în gât și leziuni dureroase la nivelul mucoaselor, îndeosebi la nivelul gurii, nasului și gâtului sau în zonele genitale sau anale, atât pe parcursul tratamentului, cât și în perioada imediat următoare întreruperii acestuia. Dacă dezvoltați aceste simptome, opriți tratamentul cu metamizol și solicitați asistență medicală de urgență”, se arată în comunicatul de presă al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
Dacă metamizolul este administrat pentru febră, unele simptome precoce ale agranulocitozei pot trece neobservate. În mod similar, simptomele pot fi neobservate, în cazul în care luați metamizol împreună cu un antibiotic.
„Dacă dezvoltați simptome de agranulocitoză, medicul dumneavoastră vă va face imediat un test de sânge, pentru a verifica nivelul de celule sanguine. Nu trebuie să luați aceste medicamente dacă ați avut anterior agranulocitoză cauzată de metamizol sau medicamente similare (pirazolone sau pirazolidine), dacă aveți o afecțiune a măduvei osoase sau o afecțiune care afectează modul în care sunt formate sau funcționează celulele sanguine”, mai recomandă EMA.
Informațiile despre produs ale diferitelor medicamente care conțin metamizol menționează, în prezent, agranulocitoza, ca fiind o reacție adversă rară sau foarte rară, iar în unele cazuri, ca o reacție adversă a cărei frecvență nu este cunoscută. Deși există deja atenționări referitoare la necesitatea minimizării acestui risc, informațiile despre produs vor fi actualizate cu informații mai detaliate despre cum pot pacienții să recunoască simptomele agranulocitozei și când este necesar să consulte medicul. Dacă aveți nelămuriri referitoare la tratamentul dumneavoastră, adresați-vă medicului sau farmacistului.
Fotografie de la Michelle Leman: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/lumina-u-or-bra-femeie-6798730/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe