Newsflash
ACTUALITATE Știri

Doxiciclină: dovezile din prezent nu susțin riscul de suicid

de Florentina Ionescu - dec. 12 2024
Doxiciclină: dovezile din prezent nu susțin riscul de suicid

Colegiul Farmaciștilor din România vine cu informații noi de la Agenția Europeană pentru Medicamente cu privire la antibioticul doxiciclină.

Este vorba de câteva aspecte importante ale reuniunii Comitetului de evaluare a riscurilor în materie de farmacovigilență (PRAC) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA). În documentul preluat de site-ul www.colegfarm.ro se arată că dovezile disponibile în prezent nu susțin legătura cu riscul de suicid când e vorba de tratamentul cu antibioticul doxiciclină. 

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a concluzionat că dovezile disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a stabili o relație cauzală între utilizarea antibioticului doxiciclină și riscul de suicid, se arată într-un comunicat al EMA. 

Doxiciclina este un antibiotic cu spectru larg, utilizat pe scară largă pentru a trata o gamă largă de infecții cauzate de bacterii, cum ar fi acneea, infecțiile urinare și ale tractului respirator inferior, infecțiile dentare și infecțiile cutanate. De asemenea, este utilizat pentru a preveni dezvoltarea anumitor infecții, cum ar fi malaria. 

Cazuri raportate în Finlanda 

Un semnal de siguranță cu privire la riscul de suicid, gânduri sau acțiuni suicidare cu doxiciclină a fost ridicat pe baza cazurilor raportate autorității naționale competente finlandeze, precum și a altor cazuri raportate către EudraVigilance, baza de date centralizată europeană a raportărilor de reacții adverse suspectate și a datelor din literatura medicală. 

PRAC și-a început reevaluarea în noiembrie 2023 și a solicitat deținătorilor de autorizații de punere pe piață pentru doxiciclină să efectueze o revizuire cumulativă a datelor din toate sursele relevante. 

Despre studiul DARWIN EU

PRAC a solicitat, de asemenea, un studiu bazat pe dovezi din lumea reală, care include date din dosarele electronice de sănătate și registrele de boli, prin DARWIN EU pentru a facilita evaluarea semnalului. 

După ce a analizat toate dovezile disponibile din rapoartele spontane, literatura de specialitate, din discuția privind mecanismele posibile și studiul efectuat prin intermediul DARWIN EU, PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) a considerat că dovezile nu sunt suficiente pentru a stabili o relație cauzală și că nu se justifică nicio actualizare a informațiilor despre medicamentul doxiciclină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe