Vasi Rădulescu este medic specialist internist, autorul unor cărţi care popularizează educaţia pentru sănătate în rândul adulţilor și copiilor.
Într-o postare recentă de pe pagina sa oficială de Facebook (mai ales că medicul face educaţie pentru sănătate prin intermediul reţelelor sociale), dr. Vasi Rădulescu a subliniat cât de important este ca pacientul să nu fie slab informat și ca medicul să își folosească toată experiența în favoarea sănătății pacientului.
„Medicii știu că un pacient bun este cel care deține o cantitate decentă de informații și are încredere în actul terapeutic recomandat de doctorul său. Am spus recomandat, nu impus. Orice tratament se face cu acordul pacientului, pe principiul «nici binele nu se poate face cu forța». Medicul își folosește toată experiența și tot ce a învățat în favoarea sănătății celui care are încredere și se lasă în mâinile lui”, a explicat dr. Vasi Rădulescu pe pagina sa.
Pe de altă parte, medicul atrage atenția că „Un pacient slab informat poate avea așteptări nerealiste de la medic, poate cădea ușor pradă conspirațiilor, terapiilor alternative, pierzând timp prețios, poate pune sub semnul întrebării conduita medicului, pe exemplu «da’ nici o perfuzie nu mi-a pus și mie, sigur e un medic prost»”.
Un alt exemplu pe care l-a dat acesta se referă la pacientul foarte bine informat, care va tinde să aibă reticențe în actul terapeutic, „pentru că citește în diverse surse tot felul de lucruri, parcurge prospectul unui medicament și se sperie de reacțiile adverse (majoritatea sunt corectabile oricum, dacă apar) sau pur și simplu pune sub semnul întrebării toată conduita medicului”.
Dr. Vasi Rădulescu mărturisește că nu întâmplător a dat aceste exemple, făcând referire la reticența unor pacienți în cazul vaccinurilor:
„Cei slab informați cad pradă fake news-ului și emoțiilor exploatate intenționat de anumiți oameni. Cei foarte bine informați au reticențe cu partea de reacții adverse și sunt de regulă overthinkeri (gândesc prea mult, scuze de aruncarea termenului în engleză). Când apar întrebări multe, ele întârzie acțiunea concretă”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe