Newsflash
Interviuri

Dr. Vasi Rădulescu: „Sunt în burnout, dar mă bucur că pot ajuta oamenii”

de Florentina Ionescu - nov. 5 2021
Dr. Vasi Rădulescu: „Sunt în burnout, dar mă bucur că pot ajuta oamenii”

Medicul Vasi Rădulescu a iniţiat o campanie – am putea să o numim o misiune personală – în social media prin care își propune să facă tot posibilul să convingă cât mai multe persoane să se vaccineze împotriva COVID-19.

El răspunde fiecărui mesaj în parte, de la persoanele care au nelămuriri cu privire la beneficiile vaccinării, până la cei care încă ezită să se imunizeze. Pe mulţi dintre aceștia i-a și convins, printr-o informare corectă, pe înţelesul lor, să nu se mai teamă și să se vaccineze.

vasi radulescu interviu

Vasi Rădulescu este medic specialist internist, autorul unor cărţi care popularizează educaţia pentru sănătate în rândul adulţilor și copiilor. De aproape zece ani face educaţie pentru sănătate prin intermediul reţelelor sociale. Este activ pe platformele Facebook, YouTube, Instagram, TikTok. Audienţa postărilor și articolelor sale este unul foarte mare: aproape un milion de cititori în fiecare lună.

Ce anume v-a determinat să oferiţi fanilor dvs. – și nu numai – informaţii despre vaccinarea împotriva COVID-19?

Au contat enorm două lucruri: 1) Primeam oricum multe mesaje pe social media și majoritatea erau despre vaccinare. Văzând cât de receptivi erau oamenii și cum spuneau imediat că vor merge să se vaccineze, am decis să anunţ public că ofer ajutor oricui are neclarităţi. 2) Am postat în urmă cu aproape zece zile dezamăgirea mea profundă că nu am reușit să conving un prieten să se vaccineze și să-și convingă și familia să o facă, iar acum, bunica lui nu mai este. Cumva m-am simţit neputincios, chiar vinovat. Iniţiind campania, mi-am spus că voi face tot posibilul să conving cât mai multă lume.

Aţi răspuns și încă răspundeţi personal la fiecare mesaj. Cum v-au mulţumit oamenii?

Au fost peste 12.500 de mesaje până acum (28 octombrie – n.red.). Majoritatea răspund înapoi, [îmi] mulţumesc și-mi urează putere de muncă. Am postat pe Facebook numeroase capturi și o fac în continuare, pentru a inspira oamenii prin puterea exemplului.

„Nu mai am viaţă personală”

Câte ore dedicaţi pe zi pentru a le răspunde internauţilor la întrebări?

Răspund câteva ore dimineaţa, apoi am postări informative cam la fiecare două ore, iar seara de pe la 18:00 mă apuc de mesajele strânse la mine pe profil. Stau până la ora 02:00-03:00 și mai fac update-uri cu mesaje frumoase, cât și alte postări relevante în această campanie. Recunosc că sunt în burnout. Am început asta joi, pe 21 [octombrie]. De atunci nu mai am viaţă personală, dar mă bucur enorm că pot ajuta oamenii.

Care este cea mai mare răsplată pe care simţiţi că o aveţi, la finalul zilei, după ce aţi răspuns la mesajele românilor pe care, în cele din urmă, aţi reușit să îi convingeţi să se vaccineze?

Mesajele de la ei, faptul că revin și-mi spun că au fost la vaccinare fără probleme. M-a impresionat mesajul unui domn care și-a convins întreaga familie (nouă membri cu totul) să meargă împreună la centru. Practic, au citit postările, m-au întrebat ce nelămuriri au mai avut, au luat decizia și au revenit bucuroși, anunţându-mă că au fost acolo. Bonus: o poză cu copiii în vârstă de 15 și 16 ani, care și ei s-au vaccinat.

Postări cu informaţii utile

Ce mesaj aţi dori să le transmiteţi românilor care încă ezită în privinţa vaccinării?

Să meargă la vaccinare. Dacă au nelămuriri sau frici, îi aștept la mine pe Facebook cu postări calde și pline de informaţii utile, iar dacă nu găsesc răspunsul acolo, să-mi trimită un mesaj. Nu ratez pe nimeni.

Ce aţi dori să le spuneţi celor care și-au luat inima în dinţi și s-au vaccinat, fiind corect informaţi prin intermediul paginii dvs. de Facebook?

Le mulţumesc tuturor pentru deschidere, curaj, blândeţe, mulţumiri și gândurile bune transmise!

Medici și vedete i-au preluat exemplul

Vasi Rădulescu a ţinut să sublinieze că și alţi medici își concentrează eforturile în direcţia social media pentru a le răspunde oamenilor la întrebările despre vaccinarea împotriva COVID-19. „Gabriela Zahiu, Ana Alwina Stan și Radu Angelescu. Ei sunt medicii care au preluat mii de comentarii de la mine și au răspuns frumos oamenilor. Extraordinară muncă. Mi-au permis să mă concentrez pe mesaje, fără să abandonăm oamenii. Cinste vouă, dragilor!”, a scris dr. Vasi Rădulescu pe pagina sa oficială.

Într-o postare din 28 octombrie, medicul spunea că i-ar plăcea ca oamenii cunoscuţi, cu audienţe mari, să pună umărul pentru promovarea informaţiilor corecte și utile despre vaccinarea anti-COVID: „Avem mare nevoie în perioada asta! O dau ca exemplu pe Ileana Badiu. De ceva timp și-a transformat profilul de Instagram în campanie de vaccinare și convinge mii de oameni să se vaccineze. Ileana îi îndrumă spre mine pe cei care au întrebări, iar eu îi preiau pe toţi fără probleme. Răspund la orice mesaj”. Totodată, el a subliniat că, dacă medicii și persoanele publice cu audienţe mari pe reţelele sociale vor publica informaţii corecte despre sănătate, vom vedea rezultate din ce în ce mai bune.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe