Newsflash
CAMPANII

Dr. Diana Andronache: „Avansul soluţiilor digitale trebuie integrat pentru a evolua medical”

de Florentina Ionescu - feb. 26 2021
Dr. Diana Andronache: „Avansul soluţiilor digitale trebuie integrat pentru a evolua medical”

Diana Andronache este imaginea unei generaţii de medici tineri, în cadrul campaniei de promovare ce are în prim-plan varianta digitală a revistei Viaţa Medicală. Tânăra este de părere că instrumentele digitale promovează cercetarea și extind procesul de educaţie medicală continuă.

Dr. Diana Andronache a urmat Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. În anul al treilea de studiu s-a orientat pentru prima dată către specialitatea de Medicină internă. Are în plan să se înscrie la doctorat, pas pe care îl va face în curând. De asemenea, își dorește să obândească diferite competenţe absolut necesare în practica clinică.

Diana 2

Cum te simţi ca imagine a unei generaţii de medici tineri, care folosesc lumea digitală în profesia lor?

Să fiu imaginea unei generaţii de tineri medici reprezintă cu adevărat o onoare pentru mine. Ţin să vă mulţumesc pentru această oportunitate, pentru încredere și apreciere. Mă bucur foarte mult că fac parte din această campanie de promovare, cu impact în societate, ce va oferi celor pasionaţi de medicină informaţii obţinute prin documentare știinţifică riguroasă.

Ce instrumente digitale folosești în practica medicală?

Instrumentele digitale promovează cercetarea, extind procesul de educaţie medicală continuă, iar integrarea tehnologiilor inovative aduce multiple avantaje atât în rândul medicilor, cât și al pacienţilor. În practica medicală, de mare folos sunt instrumentele de monitorizare a pacientului, de evaluare imagistică, aplicaţiile medicale cu multiple instrumente de calcul pentru diferite scoruri de risc, dar și platformele online de documentare.

De unde te documentezi, ce surse folosești?

Documentarea o fac din surse acreditate, de exemplu, jurnalele academice indexate în baze de date internaţionale. Este importantă analiza literaturii de specialitate din surse sigure, pentru că reprezintă un pas esenţial în vederea îmbunătăţirii actului medical. De asemenea, Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București oferă acces comunităţii academice către o bază de date care include cele mai noi informaţii medicale. Și nu în ultimul rând, consider că foarte importante sunt ghidurile internaţionale de diagnostic și tratament, dar și compendiile sau manualele concepute de societăţile medicale știinţifice din ţara noastră.

Cum ai aflat de publicaţia Viaţa Medicală?

Am aflat de Viaţa Medicală din mediul online, însă contactul direct cu colectivul redacţiei l-am avut prin intermediul unei colege, pe care o pot caracteriza prin perseverenţă, conștiinciozitate și motivaţie să devină un medic de excepţie. Materialele scrise de ea, foarte bine documentate, au reprezentat un punct de plecare esenţial.

Cum îţi alegi subiectele pentru rubrica pe care o redactezi?

Subiectele pe care le aleg cuprind cele mai recente informaţii despre sănătate și tehnologie, menite să îmbunătăţească progresul știinţific. Mă orientez către subiecte de interes în comunitatea medicală românească, accesibile tuturor specialităţilor, precum studiile clinice, care aduc date cu impact semnificativ în practica clinică.

Sistem  medical la  standarde  înalte

Ce înseamnă pentru tine medicina „altfel”?

Medicina „altfel” înseamnă medicină bazată pe dovezi, care îi permite medicului să ia decizii terapeutice în funcţie de dovezile știinţifice obţinute în cadrul studiilor clinice efectuate în centre dedicate. Integrarea tehnologiilor digitale în cadrul dispozitivelor medicale, utilizând sisteme software bazate pe inteligenţă artificială, îi oferă medicului multiple soluţii inovatoare menite să ajute în mod eficient atât medicul, cât și pacientul. Medicina „altfel” reprezintă medicina viitorului.

Cum vezi medicina românească peste cinci ani?

Sunt optimistă și îmi doresc să văd un sistem medical românesc care evoluează la cele mai înalte standarde. Medici dedicaţi și profesioniști vor face schimbarea mult așteptată, prin colaborare multidisciplinară și muncă în echipă. Astfel, satisfacţia profesională va fi pe măsura așteptărilor, iar strategiile terapeutice vor fi centrate pe pacient. Activitatea de cercetare și inovare știinţifică, considerată o componentă majoră în dezvoltarea cunoștinţelor medicale, va reprezenta o prioritate în centrele de specialiate, ridicând nivelul de performanţă.

Ai un mentor? Care sunt lecţiile pe care le-ai învăţat sau le-ai „furat” de la acesta?

Încă de la începutul rezidenţiatului am avut oportunitatea de a fi repartizată către un mentor deosebit. Ulterior mi-am dat seama că, mai ales la început de drum, are rolul esenţial în formarea și educarea mea ca medic. Sub îndrumarea medicului coordonator, învăţ să utilizez în mod critic datele din literatura medicală, pentru a aborda cât mai riguros cazurile medicale. Am învăţat să abordez fiecare caz cu empatie și dedicare, să respect principiile de profesionalism și responsabilitate, să fiu într-o continuă competiţie cu mine. Nu a fost nevoie să „fur” nimic, deoarece din dorinţa de a forma o generaţie de medici de excepţie, în procesul de îndrumare, cunoștinţele medicale sunt transmise cu multă implicare.

Ce înseamnă pentru tine sloganul Vieţii Medicale, respectiv „Gândim medical, evoluăm digital!”?

Gândirea medicală poate fi armonios îmbinată cu instrumentele digitale pe care le avem la dispoziţie. Practica clinică, dorinţa de cunoaștere și dezvoltarea profesională sunt ghidate de principii solide, consolidate din primii ani, iar avansul tehnologic inedit oferă multiple posibilităţi de evoluţie știinţifică, de perfecţionare a propriei educaţii, dar și a îngrijirilor acordate celor aflaţi în suferinţă.

Am convingerea că profesorii și colegii mei vor fi
plăcut surprinși și se vor bucura să mă vadă
implicată în acest proiect.

Trăsăturile care fac diferenţa

Ce reprezintă pentru tine Viaţa Medicală?

Viaţa Medicală reprezintă în primul rând o sursă de informaţii medicale actualizate, ușor accesibile atât studenţilor, rezidenţilor, medicilor specialiști/primari, cât și pacienţilor. Este esenţial să ne dezvoltăm cunoștinţele medicale din surse de informare sigure, cunoscut fiind faptul că pe internet sunt multe informaţii incorecte. De asemenea, pe lângă apariţia săptămânală a unui număr nou cu foarte multe articole interesante, sunt postate zilnic în mediul online cele mai noi informaţii din domeniul medical.

Cum arată medicul modern?

Responsabilitatea profesională în acest domeniu este foarte mare. Activitatea medicală trebuie să atingă cele mai înalte standarde de performanţă, utilizând toate resursele disponibile. Respectul, empatia și integritatea sunt trăsături absolut esenţiale, care fac diferenţa. Avansul soluţiilor digitale trebuie integrat pentru a evolua medical.

Este mediul digital prietenul sau dușmanul medicului?

Din punctul meu de vedere, cu siguranţă medicul poate avea un prieten în mediul digital și în social media. Folosit cu iscusinţă și responsabilitate, poate fi o sursă de informare validă și eficientă. Platformele online permit o abordare multidisciplinară a subiectelor de interes, pe baza cercetărilor știinţifice riguroase. Astfel, putem măcar încerca să ţinem pasul cu progresul știinţific din domeniul medical, desfășurat în ritm alert.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe