Hepatologia este o disciplină complexă, pe care studenții la medicină ar trebui să o studieze ca materie obligatorie, și nu în cadrul unui curs opțional, a arătat recent, prof. dr. Laura Iliescu.
În perioada 10-12 februarie, la București a avut loc primul congres al Asociației Române de Hepatologie Integrată (ARHI). În cadrul ceremoniei de deschidere, prof. dr. Laura Iliescu, președinta Asociației a subliniat complexitatea acestei discipline, insistând asupra necesității ca aceasta să devină o materie de studiu obligatorie pentru studenții la medicină.
„Hepatologia este o disciplină complexă, dinamică (...) Îi cer sprijinul domnului rector să ne ajute să facem să existe disciplina de hepatologie, pentru că este mult diferită de Gastroenterologie, iar în țări precum Franța, există hepatologie de sine stătătoare”, a declarat președinta ARHI.
Ea a arătat că domeniul este uneori marginalizat, tratat doar din perspectiva hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică, insistând asupra importanței de a fi abordat în profunzime: „Hepatologia este un domeniu cu implicații profunde în starea de sănătate a individului și a populației. Este o nevoie stringentă de a aduce la lumină problematica largă a hepatologiei, interacțiunile cu alte patologii, importanța sindromului metabolic, a obezității, a diabetului zaharat în patologia hepatică. Este nevoie (...) de implicarea comunității medicale pentru a educa, preveni, diagnostica și trata o patologie din ce în ce mai frecventă și mai complexă”.
La rândul său, prof. dr. Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni, și-a exprimat speranța în ceea ce privește șansele de evoluție ale acestei specialități: „În Institutul Clinic Fundeni s-au derulat de-a lungul anilor foarte multe inițiative profesionale care au dus la apariția unor specialități, la implementarea unor noi tehnici. Era momentul pentru a deschide această cale a Hepatologiei integrate. Hepatologia integrată cred că poate să se dezvolte foarte mult în acest institut”.
Progresele înregistrate până acum în Hepatologie au fost trecute în revistă și de prof. dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului, care a vorbit și despre necesitatea integrării tehnologiilor moderne în acest domeniu: „Hepatologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, plecând de la diagnosticul și tratamentul clasic, ajungând la tehnologii avansate, terapii personalizate și alte investigații foarte specifice. Suntem în momentul în care trebuie să integrăm toate acestea, și de aceea această abordare holistică, cred va fi un câștig pentru specialitate”.
În acest context, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, și-a exprimat convingerea că, prin activitatea sa, ARHI va contribui și mai mult la dezvoltarea acestei specialități; „Sunt convins că prin acest proiect al Asociației de Hepatologie Integrată, veți reuși să găsiți cele mai bune soluții care să conducă la dezvoltarea metodelor de diagnostic și tratament dedicate patologiei hepatice ca ramură a Medicinei Interne”.
Totodată, el a vorbit despre importanța acțiunilor de prevenire, reamintit statistica europeană în ceea ce privește afecțiunile hepatice: „În această specialitate complexă, hepatologia, regăsim în Europa, conform OMS, peste 13,2 milioane de persoane care trăiesc cu hepatită cronică B, adică 1,8% dintre adulți, 50 de milioane de persoane cu hepatică C – 2% dintre adulți. Mai mult, hepatita B provoacă 36.000 de decese pe an, [hepatita] C 86.000 de decese pe an, iar extrem de îngrijorător este faptul că, la nivel global, o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli legate de o afecțiune hepatică”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe