Newsflash
Știri

Dr. Adrian Marinescu: 2022 este un an de convieţuire cu virusul SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - mar. 14 2022
Dr. Adrian Marinescu: 2022 este un an de convieţuire cu virusul SARS-CoV-2

Anul 2022 este un an de convieţuire cu coronavirusul SARS-CoV-2, a afirmat directorul medical al Institutului „Matei Balş” din Capitală, dr. Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a atenţionat că, deşi vor fi puţine cazuri severe de COVID-19 la noi în țară, vor mai exista persoane care ajung în secțiile de Terapie Intensivă unde şi în prezent locurile sunt ocupate „aproape în totalitate”. 

adrian marinescu medic

„Aşa cum spuneam şi în urmă cu câteva luni, anul 2022 clar că este un an de convieţuire cu virusul şi, mai mult decât atât, ceea ce avem în momentul de faţă este chiar o convieţuire armonioasă, lucru care se vede extrem de clar. Aş trage totuşi un semnal de alarmă şi anume că şi dacă sunt puţine cazuri severe, ele totuşi vor exista şi în viitorul apropiat, iar oamenii care sunt în vârstă şi cu boli cronice, din păcate, vor ajunge în terapie intensivă. Şi în Institutul «Matei Balş» se întâmplă următoarea situaţie. Sunt suficiente locuri pentru secţiile de non terapie intensivă, dar locurile de terapie intensivă - este adevărat că sunt în număr mic - sunt aproape în totalitate ocupate”, a declarat Adrian Marinescu astăzi pentru AGERPRES.

Cazuri doar la nivel de focar

În opinia medicului de la „Matei Balș”, cel mai probabil, un nou val al pandemiei de COVID-19 nu ar avea un impact important la nivel mondial. Acesta a subliniat că trebuie să facem o diferenţă între ceea ce înseamnă număr de infecţii şi infecțiile care într-adevăr pun probleme, adică cele care presupun complicaţii, internări.

„Puteţi să vedeţi că şi în acele ţări unde vorbim de subvariante pentru Omicron, numărul de infecţii nu înseamnă şi o creştere importantă de spitalizări, nu înseamnă creştere în terapie intensivă”, a explicat medicul.

Dr. Adrian Marinescu a precizat că el nu crede că vor exista schimbări importante în ceea ce privește pandemia:

„Sigur, în medicină nimic nu este 100%, dar cel mai probabil că nu va exista un impact important la nivelul mapamondului într-un alt val. Că în mod punctual vor exista numite situaţii, că vor fi cazuri, poate la nivel de focar, în unele locuri nu înseamnă că de aici putem să tragem concluzia că vom avea greutăţile legate de pandemie din trecut - valul al patrulea şi ceea ce ştiam noi la nivelul pandemiei. Nu cred că o să fie un impact important”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe