Suportul financiar pe care ONG-urile îl primesc din partea companiilor poate schimba în bine lucrurile în societatea civilă.
Companiile pot sprijini activitatea ONG-urilor redirecţionând, în fiecare an, 20% din impozitul pe venit sau pe profit. Aceasta este doar una dintre metodele prin care mediul privat poate susţine societatea civilă. Astăzi discutăm cu Cristiana Mateoiu, director executiv al Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria, despre campania prin care organizaţia pe care o conduce încearcă să colecteze fonduri din această sursă.
Cum încearcă Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria să ajungă la companii pentru a le convinge să i se alăture în activităţile umanitare pe care le desfășoară?
Anul acesta, mai mult ca oricând, am ajuns la concluzia că împreună putem realiza imposibilul. Prin urmare, mesajul nostru este „Pentru că voi existaţi, suntem mereu acolo unde este nevoie de noi!”.
Anul acesta a fost unul special, ţinând cont de situaţia din Ucraina. V-aţi implicat în ajutorarea refugiaţilor de acolo?
Da, pe lângă proiectele pe care le desfășurăm în mod tradiţional, anul acesta, am făcut o mobilizare generală atât noi, cât și o mulţime de companii care ni s-au alăturat în acţiunile de ajutorare a refugiaţilor ajunși din Ucraina. Peste 2.000 de pacienţi ucraineni, mame, bunici și copii au fost trataţi în acest an alături de cei peste 5.000 de pacienţi români.
Totodată, peste 150 de copii ucraineni își continuă educaţia alături de cei 240 de copii români din centrele noastre. Considerăm că orice
copil are dreptul la siguranţă și educaţie.
Tot în acest an s-a introdus o prevedere legislativă nouă prin care companiile pot redirecţiona către ONG-uri și sumele rămase nedistribuite din anul anterior. Ce înseamnă acest lucru pentru companii?
Așa este. A fost introdus un nou formular – formularul 177 –, care este una dintre cele mai importante noutăţi legislative pe tema sponsorizărilor de către companii, în limita a 20% din impozitul pe profit sau pe venit. Ce înseamnă acest lucru?
Orice companie, fie că vorbim despre una românească sau una cu capital străin, adică o multinaţională, poate redirecţiona aceste 20 de procente din impozitul pe profit sau pe venit achitat pentru anul 2021, prin completarea și trimiterea formularului 177 până în 25 decembrie 2022.
Cu ce a schimbat acest formular mecanismul clasic de până acum?
În primul rând, așa cum am spus, el se aplică impozitului achitat pentru anul fiscal 2021. Asta înseamnă că redirecţionarea acestor sume nu va fi făcută de companie, în sine, ci de ANAF.
Adică, dacă o companie a achitat către stat pentru anul 2021 un impozit în valoare de 10.000 de lei, prin completarea formularului 177 aceasta îi solicită ANAF să redirecţioneze 20% din cei 10.000 de lei către un anumit ONG. ANAF va vira banii către respectivul ONG în termen de 45 de zile. Un aspect important este și faptul că, prin acest mecanism, contabilitatea internă a firmei nu este afectată.
Este un proces greu completarea acestui formular?
Deloc. Sunt doar câţiva pași de urmat. Mai întâi, de pe www.fundatiainovatiisociale.ro se downloadează contractul de sponsorizare cu formularul 177 anexat, se completează, iar formularul 177 se depune la ANAF, așa cum am spus, până la 25 decembrie 2022. În baza acestui formular și a numărului de contract, ANAF va vira suma în termen de 45 de zile.
În ceea ce privește redirecţionarea celor 20 de procente din impozitul pentru anul 2022 s-a schimbat ceva?
Nu. Pentru anul 2022, mecanismul a rămas același ca până acum.
De ce sunt atât de importante aceste 20 de procente pentru Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria?
Fundaţia noastră poate ajuta, în măsura în care reușește să strângă fondurile necesare, prin mecanisme precum cel descris mai sus. De exemplu, doar anul acesta, așa cum am spus mai devreme, am reușit să oferim peste 3.000 de servicii medicale gratuite refugiaţilor ucraineni care au avut nevoie atât de îngrijire primară, cât și de acces la diferite specialităţi medicale și medicamente. Asta, evident, pe lângă tratamentele oferite deja pacienţilor români defavorizaţi.
Îi ajutaţi pe acești refugiaţi și să se descurce în sistemul nostru de sănătate?
Da. Alături de medici români și medici ucraineni, ce acţionează ca translatori și mediatori, mergem săptămânal în cele mai mari centre de refugiaţi, unde oferim îngrijire primară și medicamente.
Sute de refugiaţi se adună în fiecare săptămână pentru a fi văzuţi de echipele noastre mobile. Ulterior consultului iniţial, o parte dintre ei sunt trimiși către medici de familie sau medici specialiști în clinici partenere, acompaniaţi de un traducător. Tot traseul medical le este monitorizat și facilitat, pentru că acestor oameni le este aproape imposibil să se descurce singuri prin sistem.
Care sunt drepturile refugiaţilor ucraineni din România, în ceea ce privește accesul la servicii medicale?
Ceea ce o bună parte din personalul medical nu știe este că refugiaţii ucraineni beneficiază legal – OUG 15/2022 –, ca și asiguraţii românii, de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile medicale cuprinse în programele naţionale de sănătate curative.
Ei au dreptul de a fi văzuţi de orice medic în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate și, de asemenea, la reţete medicale compensate, pentru care sunt scutiţi chiar și de coplată.
În plus, li se pot acorda serviciile medicale în asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice cuprinse în pachetul de servicii de bază, fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere de la medicul de familie.
Dar cum pot medicii aflaţi în contract cu Casa să deconteze aceste servicii?
Pentru toate persoanele străine provenite din zona de conflict care se includ în prevederile OUG 15/2022, furnizorii trebuie să le acorde servicii medicale folosind numerele unice temporare de identificare* obţinute din platforma https://e-pias.casan.ro:443.
După introducere în e-pias, în aplicaţiile desktop de raportare a serviciilor, furnizorii au posibilitatea de a introduce aceste persoane la rubrica pacienţi străini, folosind codul obţinut din platformă, pentru a-și deconta serviciile. Se pot acorda servicii medicale, reţete, bilete de trimitere, folosind machetele din aplicaţie, și alegând din selectorul aplicaţiei categoria: persoane străine și cod de asigurare ALTE4.
*Toate procedurile sunt disponibile pe: http://cas.cnas.ro/casmb/page/generarea-numerelor-unice-temporare-de-identificare-a-persoanelor-straine-care-provin-din-zona-conflictului-armat-din-ucraina-aflate-pe-teritoriul-romaniei.html
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe