Newsflash
Dosar

Voluntar în pandemie

de Cristina GHIOCA - nov. 6 2020
Voluntar în pandemie

Pandemia de COVID-19 a produs schimbări importante în felul cum românii percep ideea de solidaritate. Voluntariatul este una dintre activităţile care și-au dovedit utilitatea în toate domeniile sociale, medicale etc.

Am stat de vorbă cu două reprezentante ale unor importante ONG-uri din România – Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvaţi Copiii România, și Cristiana Mateoiu, director executiv Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria –, care ne-au povestit despre ce înseamnă să faci voluntariat în România și, mai ales, cum a fost afectat acest domeniu de contextul epidemiologic actual.

Foto Gabriela Alexandrescu_1
Gabriela Alexandrescu
cristiana mateoiu (2)_1
Cristiana Mateoiu

Decalajele din societate s-au adâncit odată cu pandemia de COVID-19, de aceea implicarea în educaţia, sănătatea și programele de conștientizare a devenit crucială.

Gabriela Alexandrescu consideră că doar așa le putem reda copiilor dreptul la educaţie, contribuind astfel la construirea prin efort comun a echităţii sociale pentru cei mai vulnerabili dintre membrii acestei societăţi.

La rândul ei, Cristiana Mateoiu consideră că este mare nevoie de oameni „la firul ierbii”, de oameni pricepuţi care să poată da o mână de ajutor nevoiașilor care se blochează în hăţișurile birocratice.

Mulţi dintre pacienţii beneficiari ai serviciilor Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria (FISRM) nu sunt asiguraţi din motive de genul acesta. Mulţi nu reușesc să își obţină pensiile sau ajutoarele de înmormântare. Dosarele lor ar fi blocate pe undeva prin sistem, iar ei „nu mai au nici putere, nici bani, nici cunoștinţele sau energia necesare să se mai lupte cu sistemul”. 

Pentru Salvaţi Copiii România și FISRM, declanșarea pandemiei a însemnat, între altele, iniţierea unor acţiuni de sprijinire a sistemului medical și așa greu încercat, dar și găsirea resurselor necesare pentru continuarea  proiectelor deja demarate de cele două organizaţii.

„Intervenţia Salvaţi Copiii în contextul pandemiei a presupus un efort de mobilizare internă fără precedent, în care a trebuit să luăm decizii raţionale și să susţinem copiii și medicii, categoriile cele mai afectate de situaţia actuală”, ne-a mărturisit Gabriela Alexandrescu.

Cum în această perioadă nevoia de echipamente de protecţie a fost și este foarte mare, SCR s-a implicat activ în acest sector încă din primele zile ale stării de urgenţă, prin crearea unui mecanism de urgenţă.

A lansat un fond de urgenţă pentru spitale și a donat echipamente de protecţie și aparatură performantă pentru 55 de unităţi medicale și de îngrijire pacienţi și pentru 79 de cabinete de medicină de familie. „Am lucrat cot la cot cu medicii”, adaugă interlocutoarea noastră.

Salvati Copiii Romania (4)_1

În ajutorul spitalelor și cabinetelor de medicina familiei au sărit și cei de la Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria, străduindu-se, în primul rând, să-și menţină deschise cele două policlinici – Policlinica Socială Baba Novac și Clinica Sala Palatului.

De altfel, de la debutul pandemiei, activitatea din cele două policlinici nu a fost întreruptă nici o zi, nici măcar în perioada stării de urgenţă.

Totodată, potrivit Cristianei Mateoiu, au dat o mână de ajutor și spitalelor greu încercate din ţară, reparându-le ventilatoarele defecte pe care le-au identificat. Au reparat 20 de astfel de echipamente, dar au și achiziţionat unul nou. Au produs, de asemenea, peste 5.000 de viziere și au donat peste 22 de metri cubi de apă minerală, toate acestea fiind acoperite din Fondul de Necesitate al FISRM, lansat în luna martie.

Pe medicii de familie de peste 60 de ani din cele două sectoare în care se află policlinicile Fundaţiei au încercat să-i protejeze de expunerea la infecţia cu SARS-CoV-2, anunţându-i că le pot prelua, fără nicio obligaţie, pacienţii care au nevoie neapărat de un consult medical.

Susţinerea educaţiei, un obiectiv cu bătaie lungă

Un alt domeniu grav afectat de pandemia de COVID-19 a fost educaţia. Închiderea școlilor a avut consecinţe negative atât asupra progresului educaţional al copiilor, cât și asupra sănătăţii emoţionale a acestora. Nici în acest domeniu cele două ONG-uri nu au întârziat să își ofere sprijinul.

Salvaţi Copiii, de exemplu, și-a concentrat intervenţiile  asupra copiilor din programele aflate deja în derulare.

Reprezentanţii organizaţiei au oferit de la distanţă acces la forme alternative de educaţie și suport material de urgenţă, precum și produse igienico-sanitare de bază, iar de îndată ce s-a putut, au organizat clase de educaţie remedială în școli și au lucrat intens cu toţi copiii, atât pedagogic, cât și social și psiho-emoţional.

S-au implicat și în achiziţionarea de tablete cu acces la internet, pentru a le oferi copiilor din grupuri vulnerabile accesul la educaţia online.

Aproape 50% dintre copii nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecţiile online. (Sursa: Salvaţi Copiii România)

cu copilul_1

De asemenea, au asigurat formarea a peste 200 de cadre didactice pentru lucrul online cu elevii și au sprijinit autorităţile din 150 de localităţi prin echipe mobile, pentru a le determina să ia măsurile necesare pentru deschiderea în siguranţă a școlilor și începerea noului an școlar.

În Băneasa, Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria a depus eforturi pentru a-și menţine funcţional pe toată durata verii Centrul Educaţional. În prezent, acolo sunt înscriși 32 de copii, toţi bursieri susţinuţi de Fundaţie.

Totuși, pentru a putea acoperi o parte din cheltuieli, dar și din dorinţa de a ajuta cât mai mulţi copii din comunitate, din acest an, sunt acceptaţi în Centru și copii din familii cu posibilităţi, care se pot înscrie contra cost la activităţile opţionale oferite de FISRM și la care bursierii au acces gratuit (cerc de lectură, lecţii de engleză, pian, chitară, pictură etc).

FISRM deţine și la Clinceni un astfel de centru – Centrul HERO –, însă acolo situaţia a fost cu totul alta. Activitatea s-a oprit în martie, dar a fost reluată în cursul lunii octombrie, într-o formulă tranzitorie – aproximativ 55 de copii rămân după ore și lucrează cu învăţătoarele lor.

În această comună, FISRM s-a implicat și în achiziţionarea de tablete pentru toţi copiii care nu au primit astfel de echipamente de la Primărie sau de la școală și s-a pregătit pentru a face cursuri în mediul online.

RM Voluntar Vartic_1

Finanţarea, o provocare în pandemie

Dincolo de dorinţa unor oameni de a-și ajuta semenii, voluntariatul implică și numeroase costuri și cheltuieli pe care ONG-urile trebuie să le acopere cum pot. Această problemă a fost dintotdeauna una spinoasă, iar în contextul epidemiologic actual, obţinerea de sponsorizări a fost și mai dificilă.

Cele mai multe companii din cele care susţineau FISRM sau care promiseseră o susţinere și-au consumat întregul buget de sponsorizare la declanșarea pandemiei. Multe au dat faliment sau trec la rândul lor printr-o perioadă foarte dificilă, iar altele sunt pur și simplu foarte vigilente.

„Au fost însă, din fericire, și câteva companii care au înţeles importanţa ajutorării pacienţilor noștri sociali si ne-au ajutat să supravieţuim în aceste luni”, mărturisește Cristiana Mateoiu.

A înţeles astfel că anul acesta și, cel mai probabil, cea mai mare parte a anului următor, Fundaţia va trebui să se bazeze foarte puţin pe sponsorizări, fiind necesară creșterea activităţii economice, dar și gradul de competenţă în atragerea de finanţări europene.

Contextul epidemiologic a determinat și regândirea celor două  evenimente de strângere de fonduri planificate anul acesta. #MareaTzopaiala, eveniment sportiv dedicat obţinerii de fonduri pentru copii, a devenit #24micatzopaiala, o provocare care a circulat pe reţelele de socializate în lunile mai și iunie, în care oamenii au fost îndemnaţi să doneze 2 euro lunar, prin SMS. Gala „Din Inimă pentru Viitor” s-a transformat și ea în „Licitaţia Online Caritabilă Din Inimă pentru un Alt Viitor”.

„Fondurile strânse au fost departe de cele pe care le obţineam din evenimentele clasice (aproximativ o treime), dar suntem fericiţi că am putut face totuși ceva care să amintească susţinătorilor noștri că suntem aici și că ne pasă!”, a adăugat Cristiana Mateoiu.

Luna trecută a fost lansată și activitatea de fundrainsing unu-la-unu. O echipă mică, de 6-8 persoane, a reușit până acum să obţină peste 200 de contracte de donaţie individuală  pe un termen de 5 ani.

„Rezultatele ne încurajează să continuăm acest proiect și vin să certifice speranţa noastră de a aduce noi tipuri de donaţii în Fundaţie, diminuând măcar un pic dependenţa de donaţiile corporate”, a conchis directorul executiv al FISRM.

Nici pentru organizaţia Salvaţi Copiii lucrurile nu au fost tocmai ușoare în ceea ce privește colectarea fondurilor. Gabriela Alexandrescu ne-a mărturisit că au fost săptămâni grele din cauza lipsei echipamentelor și a sistemelor care erau oricum fragile, precum cel educaţional, social sau sanitar:

„Ne-a impresionat solidaritatea oamenilor care ne-au venit în ajutor și a companiilor care au luptat alături de noi”. În cadrul Fondului de urgenţă deschis pentru spitale au fost colectate peste 955.000 de euro de la companii și persoane fizice care au vrut să sprijine efortul medicilor. Totodată, din aprilie și până acum au fost adunaţi peste 338.000 de euro pentru a sprijini educaţia și a le asigura protecţia socială copiilor.

Nu există două zile la fel, dar miza este aceeași și o recunosc în fiecare om din echipă: binele copiilor. (Gabriela Alexandrescu)

Pământul se cutremură din temelii și o nouă lume se naște. Și, cu siguranţă, ne vom adapta. Zi după zi. (Cristiana Mateoiu)

Muncă intensă, dar plină de satisfacţii

Chiar dacă greutăţile sunt mari și poate greu de dus, activitatea ONG-urilor implică și foarte multe satisfacţii. Schimbă legi și atinge destine, aducând speranţă și un zâmbet persoanelor încercate de viaţă.

„Gradul actual de educaţie al societăţii face ca ONG-urile independente financiar de orice entitate, așa ca noi, să trăiască într-o continuă incertitudine.

Trebuie să fii mereu în alertă, inventiv și inovativ în găsirea de noi și noi surse de finanţare. Mereu atent la nevoile reale ale beneficiarilor și conectat la schimbările legislative care uneori au afectat devastator ONG-urile”, spune Cristiana Mateoiu.

Și asta în condiţiile în care totul trebuie făcut cu resurse minime, cu oameni nu tocmai bine plătiţi și furnizori pe care trebuie să îi convingi să livreze fără bani sau cu foarte puţini bani, dar la standarde chiar mai înalte decât pentru clienţii plătitori, adaugă ea.

„Cu toate acestea, la noi, atmosfera generală este una plină de compasiune și înaltă empatie, de dorinţa sinceră și profundă de a fi de folos și de respect reciproc”, a conchis directorul executiv al FISRM.

Gabriela Alexandrescu consideră și ea că munca de la Salvaţi Copiii îi aduce foarte multe satisfacţii. A văzut prematuri de 600 de grame care se zbăteau între viaţă și moarte în incubatorul pe care organizaţia îl oferise unei maternităţi și a aflat, după câţiva ani, că sunt bine-sănătoși:

„Vieţile salvate sau schimbate în bine reprezintă cea mai mare satisfacţie și dovada că munca noastră contează și are un impact major. Prin Salvaţi Copiii am reușit să schimbăm legi, să construim programe care au devenit reper pentru susţinerea accesului la educaţie, să reducem rata mortalităţii infantile într-o ţară în care și școala, și maternitatea sunt cronic subfinanţate”.

Gabriela Alexandrescu s-a alăturat organizaţiei Salvaţi Copiii România de la începuturie acesteia, în anul 1990, acesta fiind locul în care spune că s-a maturizat profesional, și-a testat limitele și a „înțeles că toate schimbările profunde se fac în pași mici și punând la bătaie solidaritatea”. Pentru ea, Salvați Copiii înseamnă „copiii, voluntarii și oamenii alături de care construiesc, zi de zi, proiecte sociale. (...) înseamnă medicii cu care lucrăm în programul de combatere a mortalităţii infantile, profesorii din centrele educaţionale, partenerii care ne susţin constant și nu ne lasă să luptăm singuri”.

Cristiana Mateoiu și-a început activitatea la Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria în naul 2015. A fost mai întâi voluntar la Centrul Educaţional Băneasa, iar ulterior s-a implicat în activitățile de organizare a Galei Din Inimă pentru Viitor, unul dintre evenimentele emblematice organizate anual de Fundaţie. O lună mai târziu, dr. Wargha Enayati i-a propus să rămână și se ocupe de FISRM: „Am acceptat, deși habar nu aveam ce înseamnă acest domeniu”. Între timp, Fundația a devenit pentru ea „locul în care mă simt binecuvântată să muncesc și în care simt că mi-am găsit vocația. Și liniștea”.

Legea voluntariatului

În România, acest domeniu este reglementat prin Legea 78/2014. Potrivit documentului, voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activităţi de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup.

Voluntariatul poate fi desfășurat în domenii precum: artă și cultură, sport și recreere, educaţie și cercetare, protecţia mediului, sănătate, asistenţă socială, religie, activism civic, drepturile omului, ajutor umanitar și/sau filantropic, dezvoltare comunitară sau socială. Acesta se desfășoară pe baza unui contract încheiat în formă scrisă, în limba română, între voluntar și organizaţia-gazdă.

Obligaţia de încheiere a contractului de voluntariat în formă scrisă revine organizaţiei-gazdă. Voluntar poate fi orice persoană fizică, care a dobândit capacitate de muncă potrivit legislaţiei în domeniul muncii și desfășoară activităţi de voluntariat. Potrivit legii, chiar dacă voluntariatul nu este remunerat, el se consideră experienţă profesională și/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă este realizată în domeniul studiilor absolvite de persoana în cauză.

Solidaritatea e o resursă inegalabilă în societate. Cred că este nevoie ca fiecare om să conștientizeze la nivel personal cât de mult contează implicarea și dăruirea cu tot sufletul a unei părţi din ce avem noi, fie că este vorba de timp, de cunoștinţe sau de resurse, și să fim deschiși spre a le oferi și celor mai puţin norocoși. (Gabriela Alexandrescu)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe