Newsflash
Diverse OPINII

Dialog cu ChatGPT în domeniul medicinei umane

de Dr. Radu GOLOGAN - iul. 21 2023
Dialog cu ChatGPT în domeniul medicinei umane

Sumara experienţă acumulată nu-mi permite să recomand în prezent ChatGPT ca un instrument valabil pentru realizarea de părţi de articole știinţifice originale sau de sinteză ori a altor materiale cu conţinut medical.

Ultimii ani aduc o explozie de informaţii privind tendinţa ca aplicaţiile inteligenţei artificiale (IA) să pătrundă în mai toate domeniile de activitate umană. Este valabil și pentru domeniul medicinei, unde beneficiază de o serie de dezvoltări, precum: extinderea digitalizării, concretizată îndeosebi prin „dosarul electronic al pacientului”, creșterea ponderii imaginilor în medicină sau a volumului și accesibilităţii literaturii medicale, dezvoltarea accesului la sisteme și instrumente informatice reunite sub denumirea de „cloud computing”, creșterea puterii de procesare a computerelor. Dacă, până acum, diferitele instrumente ale IA se aplicau doar în activităţi de cercetare, acesta rămânând un domeniu în mare măsură exclusivist, mai recent ele au devenit accesibile pentru utilizare publicului mai larg, odată cu lansarea ChatGPT.

Dezvoltat de compania OpenAI din San Francisco (SUA) în 2018, lansat public în noiembrie 2022 și ajuns la a patra (a cincea?) generaţie, chatbotul (interfaţa de comunicare) ChatGPT (Conversaţie cu Generative Pretrained Transformer – transformatorul generativ preantrenat) este un model avansat de IA. A fost conceput pentru procesarea limbajului natural, și poate fi programat pentru a învăţa și a răspunde în funcţie de tipul de interacţiune pe care utilizatorul îl dorește. El permite utilizatorilor să discute cu o inteligenţă artificială la fel de fluent ca și cum ar face-o cu o persoană reală. Altfel spus, un chatbot este un program de computer care folosește IA și procesarea limbajului natural, pentru a înţelege întrebările puse și pentru a răspunde la ele automat, simulând conversaţia umană. Produsul utilizează reţele neuronale de tip „transformer” (elaborate de Google în 2017) preantrenate pe un volum masiv de date, capabile să genereze texte, imagini sau alte tipuri de date (a se vedea și „Viaţa Medicală” 37/17.09.2022).

ChatGPT este mult mai avansat decât un „motor de căutare” deoarece poate genera un text original. Dar nu-și poate asuma responsabilitatea pentru ceea ce a scris și astfel nu poate fi considerat printre autorii unui text destinat publicării.

Rezultatele unui experiment

Deoarece ChatGPT a pătruns și în domeniul medicinei și este subiectul multor opinii variate, am încercat, în calitate de utilizator obișnuit al calculatorului personal îndeosebi în scop medical, să capăt un minimum de experienţă proprie prin folosirea lui. Am solicitat sistemului (de generaţie 3,5) să-mi elaboreze materiale de sinteză pe diverse subiecte medicale cu text de dimensiuni variind de la una la zece pagini. Răspunsul a fost sub forma unui text de maximum o pagină A4 în limba engleză sau română, elaborat foarte rapid, aproape instantaneu. 

Am constatat că în răspunsurile primite la toate cele cinci-șase solicitări s-au strecurat erori, unele semnificative. De exemplu „infuzia de limfocite de la donator inclusă pe lista procedurilor de tratament pentru boala grefă-contra-gazdă”, sau confuzie între tumorile uroteliale și cele de prostată ca terapie. De asemenea, s-au omis informaţii importante privind unele personalităţi. Iar referinţele bibliografice erau doar cele datate cu mulţi ani în urmă, chiar cu peste zece ani, sau greșite. La sesizările mele, răspunsul a fost prompt, de recunoaștere pe un ton politicos a erorilor și cu promisiunea corectării lor în viitorul imediat. Totuși, într-unul dintre cazurile testate, la revenirea cu aceeași întrebare peste câteva luni, răspunsul greșit a persistat. Din nou s-au formulat scuze, dar fără promisiunea de corecţie, ci cu trimitere la specialist de această dată.

Confruntat cu aceste constatări și stimulat de ele, am iniţiat un dialog cu ChatGPT și, peste așteptări, am înregistrat răspunsuri care mi s-au părut adecvate și rezonabile. Redau mai jos o parte dintre acestea.

• Dispozitivul își recunoaște limitele („I hope that you aknow­ledge the limits of this GPT for the use in current practice now”) ce decurg și din faptul că nu întotdeauna are acces la cele mai recente date într-un domeniu („I may not always have access to the most current or complete information”) sau că sursele cu care a fost antrenat pot conţine erori și că pot exista complexităţi și nuanţe într-un anume domeniu pe care să nu le cunoască. De aceea recomandă ca utilizatorul să apeleze și la alte surse bibliografice sau experţi, mentori, pentru a se asigura de acurateţea și valabilitatea informaţiilor furnizate de ChatGPT.

• Totodată, sistemul afirmă că el nu este un substitut pentru gândirea critică, și nici pentru experienţa într-un domeniu specific, atât de necesară în cercetarea academică, instituţiile abilitate trebuind să asigure ghiduri de utilizare a diverselor instrumente de IA pentru studenţi și cercetători („GPT can be [only] a helpful supplement to traditional research methods”).

• ChatGPT afirmă că există și provocări privind interpretarea părtinitoare a datelor, explicabilitatea și consideraţiile etice. ChatGPT recunoaște că, deși IA a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, este important să abordăm domeniul printr-o înţelegere critică și nuanţată a capacităţilor și limitelor sale și să utilizam IA ca pe un instrument pentru completarea experienţei umane. Și nu ca pe singura sursă de informare și de inteligenţă în luarea deciziilor. („To use AI as a tool to supplement human expertise and decision-making, rather than relying on it as a sole source of intelligence or decision-making”). Abordarea domeniului trebuie făcută dintr-o perspectivă critică și informată, cu o continuă monitorizare și evaluare a dezvoltării sale.

• Sistemul ChatGPT interogat de mine este de părere că în prezent IA nu este capabilă decât să realizeze sarcini sau funcţii specifice, și nu să generalizeze situaţii sau contexte noi.

Concluzii

Cu toate că nu a trecut mult timp de la lansare (varianta a patra a fost lansată în martie a.c.), ChatGPT a suscitat un mare entuziasm în medicină, domeniu unde s-a acumulat deja o amplă literatură medicală ce relevă însă o multitudine de aspecte. Opinia majorităţii autorilor este însă că medicina este diferită de alte arii în care IA este aplicată, cercetarea și practica medicală putând fi o sursă atât de oportunităţi, cât și de pericole ce decurg din utilizarea acestei tehnologii.

Rezultă că provocarea utilizării IA în medicină nu este DACĂ să o folosim, ci CUM să o folosim într-un mod eficient și responsabil, pentru a-i maximiza beneficiile potenţiale, în același timp cu minimizarea riscurilor. Se consideră că ne aflăm într-o etapă de adaptare atât pentru utilizatori, cât și pentru producători și sistem, în condiţiile în care și aceștia din urmă învaţă de la utilizatori.

De aceea, este recomandabil să folosim sistemul ChatGPT cu caracter experimental, chiar în stadiul de performanţă în care se află, în activitatea medicală clinică, paraclinică și de cercetare, pentru a-i cunoaște posibilităţile și limitele și pentru a-i găsi cea mai bună aplicabilitate. În acest fel am putea contribui la implementarea sa la un anumit moment prin produse verificate și aprobate de forurile abilitate naţionale și internaţionale, într-unul sau mai multe din atât de variatele câmpuri pe care medicina și îngrijirea sănătăţii în ansamblu le conţin.

Provocarea utilizării IA în medicină nu este DACĂ să o folosim, ci CUM să o folosim într-un mod eficient și responsabil, pentru a-i maximiza beneficiile potenţiale, în același timp cu minimizarea riscurilor.


Notă autor:

Bibliografie
1. Haug Ch. J., M.J. Drazen et al. Artificial Intelligence and Machine Learning in Clinical Medicine, 2023. N Engl J Med 2023;388:1201
2. Ju Yoen Lee. Can an artificial intelligence chatbot be the author of a scholarly article. J Educ Eval Health Prof 2023;20:6
3. De Angelis L. ChatGPT and the rise of large language models: the new AI – driven infodemic threat in public health. Front. Public Health 11:1166120. doi: 10.3389/fpubh.2023.1166120
4. Beam A.L. et al. Artificial Intelligence in Medicine. N Engl J Med 2023,388;13
5. Wang A. et al. The Use of Chatbots in Oncological Care: A Narrative Review. International Journal of General Medicine 2023:16 1591

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe