Newsflash
Hi-tech & Gadgets

O companie clujeană de software medical a obținut investiții prin Seedblink

de Florentina Ionescu - mai 4 2023
O companie clujeană de software medical a obținut investiții prin Seedblink

Synaptiq, o companie de software care a dezvoltat o soluție bazată pe inteligență artificială pentru delimitarea tumorilor canceroase, a depășit targetul propus inițial pe platforma Seedblink.

Compania și-a setat un nou obiectiv financiar în actuala rundă de finanțare prin platforma Seedblink.

Synaptiq este compania clujeană de software medical care a dezvoltat Mediq. Aceasta din urmă este o soluție specializată în optimizarea tratamentului cancerului prin delimitarea tumorilor și a organelor la risc.

Synaptiq a depășit targetul de 160.000 de euro, suma pe care a vizat-o inițial pe Seedblink, o platformă de coinvestiții pentru startupuri tech europene.

Suma maximă acceptată de companie în cazul unei cereri mari este de 300.000 de euro, iar runda este deschisă până luni, 8 mai 2023, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției. 

cancer scientific

Investitorii interesați vor putea subscrie orice sumă, începând de la 2.500 de euro, primind acțiuni în cadrul Synaptiq. Compania este evaluată în această rundă la un total de 4,8 milioane de euro (pre-money).

Soluție IA pentru delimitarea tumorilor și organelor cu risc

Synaptiq a fost fondată în anul 2020 la Cluj de Dragoș Dușe, Mihai Căta, Roxana Săbău și Diana Andrițchi. Întreaga echipă este formată din ingineri, specialiști în radioterapie și specialiști în business, cu studii și doctorate la facultăți din țară și străinătate, precum Universitatea din București, Amsterdam, Munich, Bristol și Heidelberg. 

Fondatorii Synaptiq
Fondatorii Synaptiq

 

Echipa a dezvoltat Mediq, o soluție digitală de mare precizie și performanță, bazată pe procesarea datelor din imagistica medicală cu ajutorul inteligenței artificiale (IA).

Proiectată și dezvoltată în colaborare cu medici cu reputație și clinici de prestigiu, soluția reduce timpul necesar pentru identificarea și delimitarea organelor la risc și a tumorilor, de la o medie actuală de 2-4 ore la maximum 5 minute, se arată în comunicat.

Un partener nou

În urmă cu o lună, reprezentanții Synaptiq anunțau că vizează o rundă de 600.000 de euro, din care 160.000 de euro pe SeedBlink și alți 440.000 de euro de la investitorii din runda precedentă (care au venit cu investiții de tip follow-on) și de la Fortech Investments, un partener nou și investitorul principal pentru runda actuală.

Fortech Investments s-a alăturat celorlalți acționari principali ai Synaptiq: Cleverage VC, Gapminder VC și Daniel Istrate - angel investor.

Urmează a doua rundă de finanțare. Aceasta va susține extinderea Synaptiq în Europa.

„Această nouă rundă va fi utilizată pentru a finaliza Certificarea Europeana a soluției Mediq și pentru a realiza studiul clinic complet necesar pentru acreditare. Acest lucru va permite implementarea Mediq în clinicile de radioterapie din toată Europa, în paralel cu dezvoltarea unor funcționalități noi în aplicație. Cu sprijinul investitorilor putem continua să dezvoltăm o tehnologie de ultimă generație care transformă asistența medicală și îmbunătățește rezultatele tratamentelor împotriva cancerului în întreaga lume”, spune Dragoș Dușe, fondator și CEO al Synaptiq.

Dragoș Dușe (stanga)_fondator și CEO Synaptiq & medicul Remus Stoica (dreapta)_Lead Radiation Onclologist Synaptiq
Dragoș Dușe (stanga), fondator și CEO Synaptiq, alături de medicul Remus Stoica (dreapta), Lead Radiation Onclologist Synaptiq

 

Aceasta este a doua rundă de investiții pentru Synaptiq. Compania a reușit să atragă o investiție de pre-seed în valoare de 250.000 de euro în 2021 de la GapMinder VC. În același timp, compania a primit un grant nerambursabil de 158.000 de euro din partea fondului norvegian Innovation Norway.

„Mediq le permite specialiștilor în radioterapie să identifice și să delimiteze într-un timp extrem de scurt tumorile și organele aflate în pericol, pentru a lua rapid cele mai bune decizii de tratament și a crește astfel șansele de supraviețuire pentru milioane de pacienți din întreaga lume. În Europa, un sfert dintre pacienții diagnosticați cu cancer care au nevoie de radioterapie nu beneficiază de tratament din cauza lipsei de personal medical, dar și a complexității și duratei lungi a procedurilor. Peste 20 de milioane de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate anual cu cancer, jumătate dintre acestea având nevoie de tratament cu radioterapie”, adaugă Dragoș Dușe.

Prezență la ESTRO 2023

Specialiștii în radioterapie care folosesc Mediq generează planuri de tratament cu 18% mai precise decât cei care folosesc instrumente convenționale, conform studiului clinic realizat de Synaptiq.

Compania va anunța rezultatele acestui studiu la ESTRO 2023 (European SocieTy for Radiotherapy and Oncology), cea mai importantă conferință de radioterapie din Europa. Evenimentul este organizat de Societatea Europeană de Radioterapie și are loc între 12-16 mai 2023, în Viena.

„Suntem încântați să prezentăm la ESTRO software-ul nostru inovator de radioterapie care delimitează organele la risc pe baza Inteligenței Artificiale deoarece credem cu tărie că are potențialul de a transforma domeniul și de a îmbunătăți rezultatele pacienților. Tehnologia noastră eficientizează procesul de delimitare, asigurând acuratețea și reducând eroarea umană. Rezultatele cercetărilor noastre demonstrează o acuratețe și o consecvență comparabile cu cele ale radioterapeuților, ceea ce face ca acest software să fie o soluție promițătoare pentru planificarea tratamentului de radioterapie. Vă invităm să consultați rezultatele cercetărilor noastre la ESTRO și să aflați despre impactul pe care această tehnologie îl va avea asupra viitorului radioterapiei”, spune medicul Remus Stoica, radioterapeut Synaptiq.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe