Newsflash
OPINII

Va mai fi medicina o artă?

de Dr. Valentin PANTEA - apr. 28 2023
Va mai fi medicina o artă?

Probabil că în viitorul apropiat soluţia va fi undeva la mijloc: medicul va utiliza inteligenţa artificială, iar aceasta îl va ajuta cu informaţiile standard despre patologia respectivă.

pt pantea

Trăim vremuri în care viaţa se derulează cu o viteză mult mai mare decât acum 100 de ani. Termenul de „explozie informaţională”, apărut prima dată în 1964, a fost înlocuit acum de „tsunami informaţional” tocmai pentru a sublinia viteza exponenţială de dezvoltare a informaţiei. Pentru a face faţă avalanșei informaţionale, avem nevoie de ajutor, de protocoale, de ghiduri pentru a putea lua mai ușor decizia corectă, pentru a evita greșelile. Întrebarea e: până unde putem duce protocoalele și ghidurile în domeniul medical?

Prin reducere la absurd, să presupunem că vom reuși să standardizăm 100% medicina. Asta înseamnă că medicul va putea fi înlocuit foarte ușor cu un robot dotat cu inteligenţă artificială (IA), cu putere de stocare și procesare a informaţiei, cu o acurateţe, viteză și o putere de lucru mult mai mari decât ale oricărui medic. Dar ce ne facem cu cazurile medicale care nu se încadrează perfect în protocolul medical? Pentru că fiinţa umană nu este un robot, iar reacţiile ei biologice și psihologice nu se încadrează în tipare fixe, 100% „protocolizabile”. În plus, oare cât de mulţumit va fi pacientul de discuţia cu robotul? Personal, ca pacient, cred că mi-aș dori să vorbesc despre problemele mele de sănătate cu o fiinţă umană...

Probabil că în viitorul apropiat soluţia va fi undeva la mijloc: medicul va utiliza robotul, iar IA îl va ajuta cu informaţiile standard despre patologia respectivă și tratamentul acesteia. Cel puţin deocamdată, cred că și pacientul, care mizează pe puterea de înţelegere a comportamentului său de către un semen de-ai lui, și-ar dori o comunicare umană cu cel care are grijă de sănătatea și viaţa lui.

Din practica medicală pot spune că pacienţii încă preferă medicii empatici chiar în defavoarea celor mai bine pregătiţi medical, dar fără prea multă empatie. Probabil că într-un viitor mai îndepărtat pacientul va fi scanat integral și analizat complet dintr-o picătură de sânge, fără a mai fi nevoie de anamneză și examen clinic. Și va fi tratat conform unui standard prestabilit. Rămâne de văzut cine prinde aceste vremuri și care va mai fi rolul medicului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe