Newsflash
OPINII

Ce îi așteaptă pe medici în 2024? Ne explică ChatGPT

de Biroul executiv CMMB - dec. 22 2023
Ce îi așteaptă pe medici în 2024? Ne explică ChatGPT

Anul care se încheie peste câteva zile a fost mai bun decât 2022? Cu siguranţă putem afirma acest lucru.

Amintirile dureroase din timpul crizei generate de COVID încep să se estompeze, sacrificiile pe care le-au făcut eroii în halat alb, în prima linie, cum se spunea în acele zile la televizor, au fost la rândul lor uitate. Dar noi, medicii, nici nu speram la recunoștinţă, ci doar la normalitate.

În 2023, putem spune că am regăsit, pentru prima dată în ultimele decenii, o atmosferă normală în societatea românească, în ceea ce privește relaţia cu medicii. Presa mainstream pare să fi înţeles că în cabinete și în sălile de operaţii lucrează oameni, că unii dintre ei mai pot și greși. O greșeală mult mai mare ar fi să culpabilizezi întreaga breaslă, să ostilizezi pacienţii, să faci din medic ţapul ispășitor pentru lipsurile și deficienţele sistemului sanitar.

Poate că și Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a avut un rol în acest sens, construind o relaţie de colaborare constructivă cu presa centrală. Poate e doar liniștea dinaintea furtunii, iar reţelele sociale vor reîncepe campania ostilă la adresa medicilor, odată ce intrăm în anul super-electoral...

Cum va fi în anul care vine?

Nu avem un glob de cristal, suntem oameni, deci am putea greși, așa că am întrebat inteligenţa artificială ce ne așteaptă anul viitor.

„Într-un context în care au loc evenimente majore, precum cutremure, catastrofe naturale, conflicte armate, crize economice și climatice, medicii se confruntă cu provocări semnificative și un mediu în continuă schimbare. Iată cum aceste evenimente ar putea influenţa lumea medicală și cum medicii ar putea fi afectaţi: 

În zonele afectate direct de conflict, resursele medicale pot fi redirecţionate către tratarea răniţilor și a altor urgenţe, punând presiune asupra sistemului de sănătate și afectând accesul la servicii medicale pentru alte afecţiuni. Angajarea statelor în efortul de schimbare societală majoră pentru a lupta cu dezechilibrele climatice poate afecta, pe termen scurt, bugetul alocat sistemelor sanitare. De asemenea, în perioade de criză economică, guvernele pot reduce bugetele pentru sectorul sănătăţii, ceea ce poate duce la scăderea resurselor disponibile pentru spitale, personal medical și programe de sănătate publică.

Medicii vor trebui să se adapteze la o presiune crescută asupra sistemului de sănătate, gestionând simultan cazurile de COVID-19, recuperarea pacienţilor afectaţi și gestionarea altor afecţiuni. Integrarea tehnologiilor avansate în practica medicală poate aduce beneficii semnificative, inclusiv o diagnosticare mai rapidă și precisă, personalizarea tratamentelor și îmbunătăţirea gestionării 
pacienţilor.

Vor crește cererile din partea societăţii și este necesar un efort crescut de adaptare la așteptările publicului. Medicii vor fi sub presiunea de a răspunde la cerinţele din ce în ce mai mari ale societăţii, inclusiv accesul la servicii medicale mai rapide, tratamente inovatoare și transparenţă în comunicarea cu pacienţii.

În general, medicii vor trebui să fie flexibili, să adopte tehnologiile emergente și să lucreze în colaborare cu autorităţile și comunitatea pentru a gestiona provocările complexe ale lumii actuale. Educaţia continuă și dezvoltarea abilităţilor de comunicare vor fi esenţiale pentru a răspunde la schimbările în evoluţie în domeniul medical”, a răspuns ChatGPT.

Nu îl putem contrazice, dar puteam adăuga ceva la care computerul nu s-a gândit.

Urări de bine și sănătate, mult noroc în anul ce vine și încredinţarea că veţi avea alături, la bine și la greu, cei 16.000 de colegi din Colegiul nostru, al Medicilor din București. Sărbători fericite!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe