Newsflash
OPINII

Despre alimentaţie şi raportul calitate-preţ

de Prof. dr. Viorel ORDEANU - oct. 18 2024
Despre alimentaţie şi raportul calitate-preţ

Piaţa de toamnă e plină cu de toate, în ciuda televiziunilor „naţionale” alarmiste.

Producători cu certificat de producător, care etalează, între altele, struguri din Grecia şi trufandale frumoase aduse din Orient şi din Occident, cu preţurile corespunzătoare.

Mai deoparte, producători, cu sau fără certificat, etalează mulţime de fructe de sezon şi alte vegetale, de te duce gândul la descrierile medievale ale medicului Rabelais în romanul său „Gargantua şi Pantagruel”. Și toate cu preţuri vechi, neactualizate conform ştirilor de la TV. Între ele şi o adevărată expoziţie de mere de toate soiurile, pentru toate gusturile şi destinaţiile culinare, dintre care mi-a atras atenţia colţul cu mere ionatane (Jonathan). Unele mari, frumoase, roşii cu preţ normal. Iar altele mici, cam strâmbe şi mai puţin frumoase (aşa cum le ştiam din copilărie) care aveau un preţ derizoriu.

Pentru că femeia care le vindea chiar arăta a producător, adică fără urme de ojă pe unghii şi lanţuri de aur la gât, am presupus, corect, că ştie ce vinde şi am întrebat dacă e adevărat că ionatanele mici şi urâte sunt mai bune decât cele mari şi frumoase. A râs şi a spus că aşa este întotdeauna, mai ales la mere ionatane, dar le vinde atât de ieftin pentru că doamnele de la oraş nu le cumpără.

Se pare că orăşenii sunt atraşi mai mult de aspectul alimentelor decât de calitatea reală a lor. Le este suficient dacă citesc pe etichetă calităţile nutriţionale și data de expirare. Mulţi cred că alimentele care arată frumos sau măcar frumos ambalate şi etichetate, dacă sunt mai scumpe, sunt şi mai bune. Și sunt mulţumiţi că știu ce mănâncă și au grijă de ei și de ai lor.

Oare cât de ascultate mai sunt sfaturile de bun-simţ ale părinţilor şi bunicilor sau ale specialiştilor adevăraţi ca Sanda Marin (cea autentică), prof. dr. Iulian 
Mincu, prof. ing. Gheorghe Mencini­copschi ori ale bucătarilor Jamie Oliver sau Horia Vârlan şi alţii de pe la noi, faţă de „nutriţioniști” şi reclamele mincinoase plătite, evident, de industria alimentară?

Deci despre ce raport calitate-preţ se poate vorbi în domeniul alimentaţiei? De parcă în domeniul farmaceutic, medical sau în oricare altul ar fi altfel.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe