Administrarea de probiotice după antibiotice ar putea susține buna funcționare a digestiei și ar reduce efectele adverse alte tratamentului, cum ar fi diareea.
Există mai multe măsuri pe care le puteți adopta dacă urmați un tratament cu antibiotice. Ideea este de a restabili echilibrul bacteriilor „bune” din intestine.
Având în vedere că probioticele sunt și ele bacterii, rețineți că acestea pot fi distruse de antibiotice dacă sunt luate împreună. Așa că dacă vreți să le luați simultan, rețineți că unii medici recomandă să așteptați 4-6 ore după ce ați luat o doză de antibiotic înainte de a lua probioticele, scrie Healthline.com.
Anumite alimente pot ajuta la restabilirea microbiotei intestinale după ce aceasta a fost afectată de tratamentul cu antibiotice. Alimentele fermentate cele mai bune pot fi iaurtul, brânza, varza murată, kombucha, kimchi etc. De ce sunt utile? Pentru că alimentele fermentate conțin un număr mare de specii bacteriene benefice, cum ar fi lactobacilii.
Fibrele alimentare nu pot fi digerate de organism, dar ele pot fi digerate de bacteriile intestinale, ceea ce ajută la stimularea numărului de bacterii benefice. Astfel, este indicat să mâncați mai multe alimente bogate în fibre alimentare pentru că pot restabili echilibrul bacteriilor intestinale după o cură cu antibiotice.
Spre deosebire de probiotice, care sunt bacterii vii, prebioticele se referă la alimente care hrănesc bacteriile bune din intestinele noastre. Totuși, potrivit sursei menționate, sunt unele alimente care nu sunt bogate în fibre, dar care acționează precum prebioticele, ajutând la dezvoltarea bacteriilor sănătoase, cum ar fi bifidobacteriile. De exemplu, cacaua conține un tip de antioxidanți, numiți polifenoli, care au efecte prebiotice benefice asupra microbiotei intestinale, așa că puteți consuma alimente bogate în cacao.
Unele alimente reduc eficacitatea antibioticelor, așa că în timpul tratamentului cu această clasă de medicamente ar fi indicat să le evitați. De exemplu, evitați să mâncați grepfrut, evitați să beți suc de grepfrut deoarece acesta împiedică corpul să descompună medicamentele în mod corespunzător. În plus, unele cercetări arată că sucul de grepfrut poate afecta eficacitatea anumitor antibiotice.
Totodată, alimentele îmbogățite cu calciu, cum sunt unele tipuri de sucuri de portocale (cu calciu adăugat), precum și suplimentele cu calciu pot să scadă absorbția anumitor antibiotice.
FOTO: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/close-pharmaceuticals-antibiotics-pills-medicine-blister-2409360177
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe