Newsflash
ACTUALITATE LIFESTYLE Știri

Cum să evitați deficiențele nutriționale în postul Paștelui

de Florentina Ionescu - mar. 10 2025
Cum să evitați deficiențele nutriționale în postul Paștelui

Postul mare al Paștelui este pentru mulți români un prilej de reconectare spirituală care presupune și abstinența de la anumite alimente.

Însă fără o planificare atentă, eliminarea produselor de origine animală din alimentație poate duce la deficiențe nutriționale de proteine, de fier, de calciu sau vitamine din grupul B. 

VeggiePorția (ghidul dezvoltat de Nestlé și Fundația pentru Alimentație Sănătoasă) este o metodă simplă cu ajutorul căreia pot fi planificate mese echilibrate în perioada postului care să asigure toți nutrienții necesari și energia pentru a face față programului zilnic intens specific stilului de viață modern, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Reducerea consumului de alimente de origine animală a devenit un trend major în nutriție. Conform GlobalData, Diet tracking Europe, 2019-2024, 30% dintre europeni se declară vegani, vegetarieni sau flexitarieni. 80% afirmă că doresc să consume mai multe alimente de origine vegetală și produse care înlocuiesc alimentele de origine animală (GlobalData, Consumer survey, 2024). 

Sursa foto: https://www.nestle.ro/veggieportia

Acest trend este și mai accentuat în rândul Gen Z, unde procentul de flexitarieni, vegani și vegetarieni declarați ajunge la 37% (Smart Protein Project, Evolving appetites: an in-depth look at European attitudes towards plant-based eating, November 2023). 

Postul – o alimentație preponderent vegană 

În România, motivele religioase joacă un rol important în sprijinirea acestui trend. Cei care țin post trebuie să împace tradiția cu programul zilnic intens, cu necesitatea de a fi concentrați la locul de muncă sau de a avea energie suficientă pentru activitățile fizice și sport. 

VeggiePorția își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în general, oferind o metodă eficientă de planificare a unor mese echilibrate nutrițional celor care renunță temporar la alimentele de origine vegetală, așa cum se întâmplă în perioada postului.

„Din punct de vedere nutrițional, postul este o perioadă în care se adoptă o alimentație preponderent vegană. Stilul de alimentație vegan poate fi unul sănătos atât timp cât respectă principiile alimentației echilibrate care presupun includerea tuturor grupelor de alimente. În perioada postului, o atenție deosebită trebuie acordată consumului de proteine din surse vegetale (fasole, linte, năut, soia, nuci și alte fructe oleaginoase), aportului de fier, calciu și vitamina B12 care poate fi asigurat printr-o mare varietate de alimente de origine vegetală combinate corespunzător, dar și prin includerea de produse fortifiate, cum sunt cerealele de mic dejun sau prin luarea unor suplimente alimentare, la recomandarea medicului sau dieteticianului”, spune Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și manager nutriție în cadrul Nestlé Europa de Sud-Est. 

27% dintre români nu mănâncă legume zilnic 

Preocuparea pentru îmbinarea armonioasă a tradiției cu posibilitatea de a adopta un stil de viață mai echilibrat vine și de la faptul că mai mult de un sfert dintre români (27%) nu consumă legume zilnic, iar 52% consumă doar o porție pe zi, în timp ce doar 21% consumă zilnic două-trei porții de legume la principalele mese ale zilei, potrivit unui sondaj Masmi efectuat la comanda Nestlé în 2023. Numai doi din zece români spun că servesc mese echilibrate în cea mai mare parte a timpului.

Se recomandă să consumați cel puțin cinci porții (sau 400 g) de fructe și legume pe zi. În general, o porție (pentru adult) de fructe sau legume este de 80 g. Legumele pot fi gătite cu gust și durata de pregătire este mult mai mică decât în cazul preparatelor cu carne și puteți găsi o mulțime de informații utile pentru o alimentație sănătoasă și variată, rețete și recomandări aici


Notă autor:

Fotografie de la RDNE Stock project: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mancare-produse-alimentare-maini-sos-5737583/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe