Newsflash
Industria farmaceutică

Deficit temporar de aprovizionare cu Pazenir

de Florentina Ionescu - apr. 3 2023
Deficit temporar de aprovizionare cu Pazenir

Există un deficit de aprovizionare cu Pazenir (paclitaxel legat de albumină sub formă de nanoparticule) 5 mg/ml pulbere pentru dispersie perfuzabilă, anunță ANMDMR.

De comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), compania Teva Pharmaceuticals S.R.L. dorește să îi informeze pe profesioniștii din sănătate cu privire la medicamentul Pazenir. 

Pazenir

Într-o comunicare directă pentru profesioniștii din domeniul sănătății de pe site-ul anm.ro se motivează că:

  • Creșterea cererii în Europa pentru paclitaxel legat de albumină sub formă de nanoparticule va duce la un deficit temporar de aprovizionare pe unele piețe din UE. Un deficit temporar pentru Pazenir este așteptat începând cu luna ianuarie 2023 și până în luna iulie 2023.
  • Anumite țări europene vor fi afectate de această situație, inclusiv România, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Grecia, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Spania.
  • Producția de Pazenir (paclitaxel legat de albumină sub formă de nanoparticule) a fost crescută semnificativ. În plus, compania farmaceutică lucrează cu autoritățile din domeniul sănătății și cu personalul din lanțul de aprovizionare pentru a evalua modul în care pot fi făcute alocările între țări. 

Contextul deficitului temporar de aprovizionare

Paclitaxel legat de albumină sub formă de nanoparticule este indicat:

  • ca monoterapie pentru tratamentul cancerului de sân metastatic la pacienți adulți la care tratamentul de primă linie pentru boala metastatică nu a fost eficace și pentru care tratamentul standard conținând antraciclină nu este indicat;
  • în asociere cu gemcitabina în tratamentul de primă linie la pacienți adulți cu adenocarcinom pancreatic metastatic;
  • în asociere cu carboplatina în tratamentul de primă linie al cancerului pulmonar altul decât cel cu celule mici la pacienții adulți care nu sunt eligibili pentru intervenția chirurgicală și/sau radioterapia cu potențial curativ.

„Deficitul temporar de aprovizionare se datorează creșterii semnificative a cererii în Europa pentru paclitaxel legat de albumină sub formă de nanoparticule”, potrivit comunicării directe.

Ratiopharm GmbH (parte a grupului Teva) este deținătorul autorizației de punere pe piață pentru azenir, o versiune generică de paclitaxel legat de albumină sub formă de nanoparticule și este unul dintre furnizorii acestui medicament în UE.

Lipsa de aprovizionare nu este legată de un defect de calitate al produsului sau de o problemă de siguranță. 

„În timpul acestei lipse temporare de Pazenir (paclitaxel legat de albumină sub formă de nanoparticule), vă rugăm, dacă este posibil, să luați în considerare opțiuni alternative de tratament pentru pacienții dumneavoastră, în funcție de raționamentul clinic și de disponibilitatea pieței. Vom continua să oferim actualizări cu privire la situația actuală a aprovizionării către autoritățile locale de sănătate pe măsură ce noi informații devin disponibile. Suntem angajați să facem tot ce ne stă în putință pentru a aduce acest medicament important pacienților și pentru a ne asigura că proviziile viitoare satisfac cererea crescută a pieței”, a transmis compania Teva Pharmaceuticals.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe