Newsflash
Internaționale

De ce este recomandat să faceți exerciții fizice imediat după ce v-ați vaccinat anti COVID

de Florentina Ionescu - feb. 14 2022
De ce este recomandat să faceți exerciții fizice imediat după ce v-ați vaccinat anti COVID

Un studiu nou a scos la iveală că activitatea fzică post-vaccinare împotriva COVID-19 sporește nivelul anticorpilor care protejează organismul de această boală.

Cercetătorii de la Iowa State University au descoperit că 90 de minute de activitate fizică de intensitate mică spre moderată, direct după un vaccin împotriva gripei ori împotriva bolii COVID-19 ar putea oferi un plus de imunitate, scrie medicalxpress.com.

exercitii fizice raspuns imun post vaccinare gripa covid
Foto de andrew dinh de la Unsplash

În acest studiu recent publicat, participanții care au făcut mișcare pe o bicicletă eliptică sau cei care au făcut o plimbare în pas alert preț de o oră și jumătate după ce au făcut vaccinul au produs mai mulți anticorpi în următoarele patru săptămâni, în comparație cu acei participanți care au fost sedentari sau care și-au continuat rutina zilnică în perioada imediată de după imunizare. Cercetătorii au descoperit rezultate similare atunci când au efectuat un experiment folosind șoareci de laborator și bandă de alergare. 

COVID-19: studiu pentru cercetarea răspunsului imun la reinfectare 

Sursa citată precizează că anticorpii sunt, în esență, linia de apărare a organismului nostru (cei care „caută și distrug”), când este vorba despre virusuri, bacterii, fungi și paraziți. Vaccinurile ajută sistemul imunitar să învețe cum să identifice un corp străin și să răspundă, întărind sistemul de apărare al corpului și ducând la o creștere a numărului de anticorpi.

„Rezultatele noastre preliminare sunt primele care demonstrează că un interval specific de timp poate spori numărul de anticorpi ai organismului ca răspuns la vaccinul de la  Pfizer-BioNtech împotiva COVID-19 și ca răspuns la două vaccinuri pentru virusul gripal”, a declarat profesoara de kinesiologie Marian Kohut, autorul care a condus cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în jurnalul „Brain, Behavior, and Immunity”.

Cercetătorii din Iowa au mai spus că rezultatele studiului lor ar putea să aducă în mod direct beneficii pentru persoanele cu un grad diferit de activitate fizică. Aproape jumătate dintre participanții acestui experiment au avut un indice de masă corporală care însemna că intră la categoria „supraponderal” sau „obez”. În timpul celor 90 de minute de exerciții fizice, participanții s-au axat pe menținerea unui ritm care să le păstreze ritmul cardiac în jurul a 120-140 de bătăi pe minut și s-au concentrat mai puțin pe distanța parcursă.

În același studiu, cercetătorii au testat și dacă participanții puteau să obțină aceeași creștere a nivelului de anticorpi cu doar 45 de minute de activitate fizică. Ei au descoperit că un antrenament fizic mai scurt nu a sporit nivelul anticorpilor din organismul participanților. 

Studiu: Răspunsul imun la vaccinare, afectat de nivelul unui hormon 

Întrebată de ce exercițiile fizice pe perioadă prelungită, de intensitate mică spre moderată, ar putea să îmbunătățească răspunsul imun al organismului uman, profesoara Kohut a declarat că ar putea fi mai multe motive la baza acestei constatări. Antrenamentele fizice sporesc circulația sângelui și a limfei, lucru care ajută la circulația celulelor din sistemul imunitar. Pentru că toate acele celule imunitare se mișcă prin corp, ele au o șansă mai mare să detecteze un microorganism străin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe