Newsflash
ACTUALITATE Știri

Persoanele care primesc toate vaccinurile în același braț au un răspuns imunitar mai puternic (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - aug. 30 2023
 Persoanele care primesc toate vaccinurile în același braț au un răspuns imunitar mai puternic (studiu)

Efectuarea tuturor vaccinurilor într-un singur braț duce la un răspuns imunitar mai puternic decât în cazul distribuirii vaccinurilor în ambele brațe, reiese dintr-un studiu publicat în eBioMedicine.

În studiul realizat de cercetătorii din Germania au fost analizate răspunsurile imunitare de la 303 persoane care nu au avut niciodată COVID-19 și care au primit două doze de vaccin COVID-19 de la Pfizer-BioNTech, în perioada martie - septembrie 2021. 

Repartizarea participanților la studiu a fost făcută aleatoriu, în sensul de a primi ambele doze într-un braț sau a doua doză în brațul opus. La două săptămâni după injectare, cercetătorii au descoperit că anumite celule imunitare - cunoscute în mod obișnuit sub numele de celule T ucigașe - au fost detectate la 67% dintre persoanele care au primit ambele injecții în același braț, față de doar 43% dintre cei care le-au primit în brațe diferite.

„Studiul a fost unul preliminar și de mici dimensiuni, însă arată cum motivul pentru care unele persoane reacționează diferit la vaccinuri ar putea fi altceva decât vârsta, sexul și afecțiunile medicale. În vaccinarea de precizie totul contează”, a declarat dr. Ofer Levy, specialist în boli infecțioase pediatrice și director al Programului de vaccinuri de precizie de la Spitalul de Copii din Boston.

Potrivit acestuia, descoperirile studiului ar putea avea implicații pentru vaccinurile din afara COVID-19 și ar putea ajuta la standardizarea modului în care sunt administrate vaccinurile de rutină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe