Newsflash
Internaționale

Studiu: Răspunsul imun la vaccinare, afectat de nivelul unui hormon

de Dorina Novac - mai 27 2021
Studiu: Răspunsul imun la vaccinare, afectat de nivelul unui hormon

Un nivel scăzut al hormonului metabolic leptina poate duce la un răspuns imun slab la anticorpii induşi prin vaccinare, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Queensland.

Oamenii de ştiinţă au făcut această descoperire în timp ce analizau răspunsurile organismului uman la vaccinul antigripal sau la vaccinul împotriva hepatitei B, scrie medicalxpress.com.

leptina

Profesorul Di Yu, de la Universitatea din Queensland, a identificat o legătură între sistemele metabolice și imunitare care ar putea fi utilizate pentru a dezvolta noi strategii de îmbunătățire a protecției vaccinului în cazul populaţiilor vulnerabile.

„Folosind mai multe tehnici avansate de imunologie, genetică și biochimie, studiul nostru a constatat că leptina a promovat în mod direct dezvoltarea și funcționarea celulelor, care sunt vitale în declanșarea unui răspuns imun. (...) În colaborare cu echipe internaţionale, am constatat că o reducere a nivelului leptinei a fost asociată cu răspunsuri compromise la vaccin, atât la persoanele tinere, cât și la cele mai în vârstă”, a spus profesorul Di Yu.

Acesta a subliniat că acum pot fi identificate persoanele care riscă să nu genereze un răspuns imun după vaccinare.

Profesorul Yu a mai precizat că multe persoane care suferă de obezitate și au niveluri ridicate de leptină au avut de multe ori rezistență la leptină, ceea ce ar putea duce la un răspuns imun slab la anticorpii induşi prin vaccinare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe