Newsflash
JOCURILE OLIMPICE PARIS 2024

JO Paris 2024: Prioritatea nr. 1, dezvoltarea unui apetit mai mare pentru sport

de Florentina Ionescu - iul. 18 2024
JO Paris 2024: Prioritatea nr. 1, dezvoltarea unui apetit mai mare pentru sport

Site-ul official al Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris din 2024 vine cu argumente solide cu privire la obiectivele competițiilor. Se dorește promovarea beneficiilor sportului pentru sănătate.

În Franța, aproape 40% din populație nu se bucură de beneficiile pe care le are sportul pentru sănătate, iar unul din doi adulți spune că nu face niciun fel de activitate fizică, se arată pe site-ul olympics.com

Acest stil de viață tot mai sedentar este frecvent întâlnit și în rândul adolescenților din Franța. Această țară s-a clasat pe locul al 119-lea din 146 de țări, într-un studiu pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a condus în anul 2019, cu privire la sport și la activitatea fizică. Mai mult, 40% dintre copiii mici din Franța petrec mai mult de 3 ore pe zi stând în fața unui ecran, arată site-ul menționat. 

Într-un articol amplu despre încurajarea sportului se arată că stilul de viață sedentar are un impact asupra fiecărei categorii populaționale din întreaga țară. Grupurile populaționale cel mai puțin active din Franța sunt fetele tinere și persoane cu dizabilități. Tocmai de aceea, JO de la Paris din 2024 au ca prioritate să dezvolte și să retrezească apetitul pentru sport și mijloacele de a implica oamenii în această competiție, pentru a le arăta că este posibil și că este benefic să facă din sport o parte esențială a vieții de zi cu zi. 

„JO de la Paris din 2024 reprezintă o oportunitate unică de a determina pe oricine din Franța să facă mișcare. Trebuie să creăm un simț colectiv de conștientizare [asupra sportului]. Apoi trebuie să construim legăturile între oamenii care, împreună, pot scoate la iveală mai multe despre adevărata provocare: sportivii, profesorii, antrenorii, doctorii, managerii departamentului de HR, directori de urbanism, etc.”, a declarat Tony Estanguet, șeful comitetului de organizare al pentru Jocurilor Olimpice de Vară din 2024 de la Paris. 

Șase orașe pilot pentru designul activ

Prin numeroase inițiative, autoritățile franceze doresc să încurajeze oamenii din zonele urbane să facă mai multă mișcare. Potrivit sursei menționate, oamenii pot acum să facă mai multă mișcare în zonele urbane datorită unui design special, numit „active design”. Acesta este un concept inspirat de poveștile de succes de la nivel internațional care au fost mai târziu popularizate și în Franța, prin Jocurile Olimpice de Vară din 2024. 

Designul activ încorporează mișcarea și joaca într-un mod simplu, în spațiile publice și în clădirile din spațiul public, pentru a încuraja oamenii să facă sport și chiar să aibă o activitate fizică spontană. 

Făcând parte dintr-un parteneriat cu programul „Action Cœur de Ville” desfășurat de o agenție din Franța (French National Agency for the Cohesion of Territories - ANCT), șase orașe pilot sunt acum transformate în exemple de design activ în această țară. Mai exact, conceptul este desfășurat în anumite zone ale țării și în unele comunități prin intermediul unui ghid de design activ, precum și cu ajutorul din partea unor agenții naționale franceze din domeniul sportului și cu ajutorul altor parteneri. 

Combaterea sedentarismului la locul de muncă 

Deși conceptul de design activ este axat mai mult pe spațiile publice, el este aplicat și în clădirile de birouri, cu un ghid special conceput în acest sens, disponibil companiilor partenere ale Jocurilor Olimpice de la Paris. Scopul este de a ajuta aceste companii să își decoreze și să își aranjeze spațiile din birouri într-un mod în care să combată comportamentul sedentar la birou. 

Astfel, din vara lui 2022 până în prezent, peste 100.000 de angajați ai companiilor partenere ale Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 au acceptat provocarea de a face 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/young-romantic-couple-tourists-using-bicycles-302233922

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe