Newsflash
Internaționale

De ce atât de multe persoane vaccinate fac COVID în ultima vreme

de Florentina Ionescu - ian. 4 2022
De ce atât de multe persoane vaccinate fac COVID în ultima vreme

Unul dintre argumentele folosite de antivacciniști în contestarea eficacității vaccinării împotriva COVID-19 este acela că „și persoanele vaccinate fac COVID-19”.

În contextul epidemiologic actual, când multe persoane sunt totuși sceptice cu privire la vaccinurile împotriva bolii COVID-19, un cercetător american în domeniul virusurilor oferă răspunsul la o întrebare arzătoare: de ce atât de multe persoane nevaccinate fac totuși COVID-19 în ultima perioadă? 

vaccin covid
Foto: pixabay.com

 

Potrivit Associated Press (AP), sunt mai mulți factori implicați în răspunsul la întrebarea „De ce, în ultimele luni, atât de multe persoane vaccinate fac COVID-19?”, începând cu apariția variantei extrem de contagioase a virusului SARS-CoV-2, numită Omicron.

Omicron are o probabilitate mare să infecteze oamenii, chiar dacă nu provoacă forme grave de boală, iar apariția acestei variante a coincis în multe zone din lume cu sezonul sărbătorilor de iarnă, când tot mai multe persoane călătoresc ca să își viziteze rudele.

Oamenii ar putea crede, în mod eronat, că vaccinurile pentru COVID-19 vor bloca complet infecția cu SARS-CoV-2, dar vaccinurile sunt create în special pentru a preveni formele severe de boală, spune Louis Mansky, cercetător specializat în virusuri, de la Universitatea din Minnesota, citat de AP.

Iar vaccinurile își fac în continuare treaba pe acest front, în special în cazul persoanelor care și-au făcut și doza booster.

Expertul citat amintește că două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau de vaccin Moderna ori o doză din vaccinul Johnson & Johnson încă oferă o protecție puternică împotriva formelor grave de boală de pe urma variantei Omicron. Deși aceste doze inițiale nu sunt foarte eficiente în privința blocării infecției cu varianta Omicron, dozele booster – în special cele cu vaccinurile Pfizer și Moderna – cresc nivelurile de anticorpi pentru a ține la distanță infecția.

Sursa citată arată că Omicron pare să se replice mult mai eficient decât variantele anterioare ale coronavirusului SARS-CoV-2. Iar dacă persoanele infectate au o încărcătură virală ridicată, există o probabilitate mai mare ca ei să transmită infecția altor persoane, în special celor nevaccinate.

Persoanele vaccinate care iau virusul SARS-CoV-2 au o probabilitate mai mare de a avea simptome ușoare de boală, dacă au totuși simptome, de vreme ce vaccinurile declanșează mecanisme multiple de apărare în sistemul imunitar al persoanei vaccinate, iar astfel, variantei Omicron îi va fi mult mai dificil să treacă de aceste mecanisme de apărare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe