Newsflash
Apariții editoriale Cultură

Marius Chivu, coordonator „Cartea depresiilor”: „E important să vorbim despre suferințele noastre”

de Florentina Ionescu - mai 24 2024
Marius Chivu, coordonator „Cartea depresiilor”: „E important să vorbim despre suferințele noastre”

Marius Chivu (scriitor, editor și traducător) a coordonat recent volumul „Cartea depresiilor”, apărut la Editura Humanitas.

El a inițiat acest volum colectiv caritabil, intitulat „Cartea depresiilor” (pentru ONG-ul Addictless din Suceava), volum în care 24 de artiști și personalități din showbiz se confesează despre depresie, anxietăți și multe alte aspecte ce țin de sănătatea mintală. 

Lansarea „Cărții depresiilor” va avea loc în prezența autorilor și sîmbătă, 1 iunie, de la ora 13:00, la standul Humanitas în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest. Volumul, însă, a mai avut parte de o lansare săptămâna aceasta, miercuri, 22 mai, la Librăria Humanitas Cișmigiu. „Cartea depresiilor” este un proiect asociat Romanian Mental Health Film Festival și este susținut de BRD & Oltenia de sub Munte - geoparc aspirant UNESCO. 

Am stat de vorbă cu Marius Chivu despre această inițiativă și despre ideea de la care s-a născut un astfel de volum colectiv ce însumează 24 de confesiuni despre tristețe, teamă, disperare și alți demoni: 

„Sunt convins că această carte va inspira și că în următorii ani se vor face și alte volume colective care, într-un fel sau altul, vor deriva din această idee pe care am avut-o noi. E important să vorbim despre suferințele noastre în această țară, în această lume, în aceste vremuri în care cu toții am fost afectați foarte mult, din mai multe direcții”.  

Pe fondul unei stări de rău prelungite, mărturisește coordonatorul în prefața volumului, stare cauzată de un „doliu care părea că nu se va risipi niciodată”, acesta spune că întâlnirea din toamna anului trecut, în vederea unei colaborări, cu Raluca Bejenariu și cu Teodora Popescu, cofondatoare ale Romanian Mental Health Film Festival de la Iași, i-a dat „ideea unui volum colectiv care să adune confesiunile despre depresie, anexietăți, frici, panici, fobii, adicții ale unor artiști și personalități din artele și showbizul românesc”. 

„E destul de multă anxietate pe care o experimentează fiecare dintre noi, în felul propriu. S-ar putea să avem nevoie de niște cărți din acestea colective, care să ne ajute pe toți să ne înscriem într-un fel de terapie colectivă cu ajutorul acestui vehicul, care e cartea”, a declarat Marius Chivu pentru „Viața Medicală”. 

Un astfel de vehicul, spune el, „ne pune tuturor în brațe experiențele unor oameni pe care nu îi cunoaștem sau cu care nu am ajunge să ne întâlnim niciodată”, așa cum sunt cei care semnează textele din „Cartea depresiilor”: Dan Byron, Nicolae Comănescu, Suzana Dan, Dana Deac, Mihai Dobre, Aida Economu, Alexandra Furnea, Andrea Gavriliu, Oana Giurgiu, Iulia Lumânare, Răzvan Mazilu, Mela Mihai, Cosmin „Micutzu“ Nedelcu, Katia Pascariu, Lia Perjovschi, Andreea Raicu, Iulia Rugină, Ada Solomon, Alexandru N. Stermin,Cătălin Ștefănescu, István Téglás, Ștefan Teișanu, Roman Tolici și Luiza Zan. Mai multe detalii găsiți aici.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe