Newsflash
Cultură

Simboluri de credință

de Dr. Raluca BULEA - ian. 29 2021
Simboluri de credință

Arta veche religioasă este adusă în faţa iubitorilor de artă, în cadrul unei expoziţii găzduite de MNAR până în iunie 2021.

Sfârșitul lunii ianuarie aduce, în calendarul ortodox, praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, Grigore, Vasile și Ioan, care, spune tradiţia, au ales a fi prăznuiţi laolaltă ca semn al puterii mai mari pe care le au credinţa și rugăciunea colective. Pentru iubitorii de artă religioasă veche, acesta poate fi un bun prilej pentru a descoperi câteva comori de virtuozitate artistică, înfăţișate publicului (unele în premieră), în cadrul expoziţiei „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiţie bizantină”.

sec. XVI
Secolul al XVI-lea

Organizată prin grija curatoarei Lucreţia Pătrășcanu la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), expoziţia reprezintă o incursiune, pe de o parte în spiritualitatea poporului român, așa cum a fost ea afirmată de-a lungul secolelor, în devoţiunea pe care cei mai înstăriţi (fie ei domnitori, înalţi prelaţi sau boieri) au dorit să o transmită și prin obiectele de cult dăruite locașurilor sfinte, și pe de altă parte, în ceea ce a fost arta sacră de influenţă bizantină pe teritoriul ţării noastre.

Variaţiuni pe aceeași temă

 Așezând în centrul atenţiei crucea, expoziţia reunește mai multe variante ale sale, folosite de preoţi în altar sau la ceremonii speciale, ori adorate de simplul creștin evlavios în taina și tihna casei sale. Acoperind o perioadă de aproape patru veacuri, din secolul al XVI-lea până în cel de-al XIX-lea, crucile de procesiune, de mână sau destinate mesei de altar, precum și cele menite să fie purtate ca medalion sunt mărturia vie a existenţei unor meșteri artizani deosebit de înzestraţi, care au reușit să transpună în lemn, la dimensiuni deosebit de mici, o multitudine impresionantă de scene din viaţa și patimile lui Hristos, din viaţa Maicii Domnului și a altor sfinţi, reușind să redea detalii de o fineţe deosebită.

sec. XVIII
Sec. al XVIII-lea

Evoluţia crucii ca element ornamental

        Este de asemenea interesant de observat, parcurgând piesele expuse, cum stilul ornamental s-a transformat odată cu trecerea timpului. Dacă mai în vechime piesa de rezistenţă era reprezentată de sculptura miniaturală în lemn, ferecătura din argint servind doar de suport și de protecţie, încetul cu încetul vedem cum proporţiile se inversează, partea sculptată reducându-și dimensiunile și anvergura detaliilor, lăsând în prim plan filigranul de argint aurit, gravat, cizelat, împodobit apoi cu perle, pietre semipreţioase, cristale colorate, coral sau email.

sec. XIX
Sec. al XIX-lea

        Pe lângă cruci, dar în aceeași tradiţie a miniaturii religioase, expoziţia mai prezintă și câteva icoane, diptice și triptice pentru devoţiunea privată, manuscrise religioase cu anluminuri, medalioane, care întregesc imaginea unui fenomen artistic și social. Aceste minunate exponate își așteaptă vizitatorii până în luna iunie 2021.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe