Anual, la 20 martie este marcată Ziua Internaţională a Francofoniei. În acest context, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a organizat, în perioada 18 februarie – 20 martie, programul „Dincolo de cuvinte – Au-delà des mots”
Primul eveniment al programului, intitulat „Micul Paris la Paris”, a fost o dezbatere despre prezenţele culturale și artistice românești la Paris, la nivel istoric, dar și în contemporaneitate. Parteneri de discuţie au fost Magda Cârneci, redactor-șef al Revistei Arta, fost director al ICR Paris (2007-2010), și Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naţionale a României, fost ambasador al României la UNESCO, Paris (2015-2020), alături de Călin Stegerean, directorul MNAR și iniţiatorul acestui proiect.
Firul conversaţiei a scos la iveală cum conceptul de Micul Paris se datora mai degrabă ambianţei intelectuale a Bucureștiului ante- și interbelic, profund impregnată de influenţa celor formaţi în Franţa, precum și percepţiei pe care ţările învecinate o aveau despre Capitala noastră, și mai puţin asemănărilor fizice efective între cele două orașe.
În același timp, deși interesul și entuziasmul românilor faţă de cultura franceză s-a menţinut cât de cât constant, reciproca nu a fost valabilă, căci, exceptând cercurile academice și artistice, percepţia despre România era una destul de vagă și nefavorabilă, ameliorându-se după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.
O altă perspectivă asupra francofoniei ne-a fost prezentată la 11 martie, în același elegant spaţiu al muzeului, în cadrul conversaţiei avute de Călin Stegerean cu Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte ţări din Africa de Vest. Participanţii au avut ocazia să afle despre realităţile unui ritm de viaţă complet diferit, despre regăsirea căilor către originile profunde ale identităţii popoarelor africane, dar și despre relaţia adesea complicată, nelipsită de tensiuni, dar necesară, pe care o au cu fosta metropolă. În acest context, aderarea la spiritul și valorile francofoniei reprezintă o legătură necesară într-un spaţiu tradiţional extrem de divers și fragmentat.
Programul s-a încheiat chiar la 20 martie 2022, de Ziua Francofoniei, cu un concert special, găzduit de Sufrageria Regală. Muzica veche românească – transmisă prin manuscrise și prin culegerile lui Anton Pann și adusă la viaţă de Grupul Trei Parale – a realizat o sintonie peste spaţiu și timp cu acordurile barocului francez timpuriu, interpretate de Ansamblul de muzică veche SEMPRE.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe