Newsflash
Internaționale

Crearea unor organe „universale”

de Dr. Diana Andronache - feb. 25 2022
Crearea unor organe „universale”

Potrivit unor date recent publicate, cercetătorii au descoperit o modalitate prin care transplantul de organ poate fi efectuat indiferent de grupa de sânge.

Un studiu recent publicat în Science Translational Medicine și-a propus să găsească o soluţie pentru a facilita transplantul pulmonar.

p1

Prin utilizarea enzimelor FpGalNAc deacetilază și FpGalactosaminidază, cercetătorii au convertit eficient globulele roșii din grupa sanguină A în grupa sanguină 0, pentru a elimina antigenul A din plămânii donatorilor umani. Nu au fost documentate evenimente adverse de toxicitate pulmonară.

O nouă speranţă

Pentru a efectua acest studiu, plămânii unui donator cu grupa sanguină A au fost puși în circuitul de perfuzie pulmonară ex vivo EVLP. Acesta este conceput pentru a menţine starea fiziologică a plămânilor, prin restabilirea circulaţiei și ventilaţiei acestora în afara organismului.

Cercetătorii au tratat un plămân cu un grup de enzime pentru a elimina antigenele endoteliale de tip A de la nivelul organului, iar celălalt plămân (de la același donator) nu a fost supus respectivului tratament. Astfel au fost îndepărtate peste 97% din antigenele de tip A în decurs de patru ore.

Ulterior, echipa de cercetători a făcut simulări de transplanturi incompatibile cu sistemul AB0, prin care a testat răspunsul fiecărui plămân în faţa unei grupe de sânge de tip 0. Datele obţinute au demonstrat că plămânii trataţi au fost bine toleraţi, în timp ce plămânii netrataţi au prezentat semne de respingere.

Această descoperire reprezintă un pas important în lupta pentru crearea unor organe universale, de tip 0. O reușită solidă ar putea îmbunătăţi în mod semnificativ șansa de a transplanta organe și ar contribui la scăderea ratei de mortalitate a acestor pacienţi, prin scurtarea timpului de așteptare.

Citiți și: Pește biohibrid din celule musculare cardiace


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220216140411.htm
https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abm7190

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe