Newsflash
Internaționale

Pește biohibrid din celule musculare cardiace

de Dr. Diana Andronache - feb. 25 2022
Pește biohibrid din celule musculare cardiace

Cercetătorii de la Universitatea Harvard și de la Universitatea Emory au dezvoltat un pește biohibrid obţinut din celule musculare cardiace derivate din celule stem umane.

Organismul biohibrid este un dispozitiv alcătuit din componente biologice, oferind o modalitate de a studia mecanismele fiziologice ale organismelor vii. Ulterior, acesta este utilizat ca model pentru dezvoltarea unor soluţii ce vizează diferite probleme medicale.

p2

Cercetătorii de la Universitatea Harvard și de la Universitatea Emory au dezvoltat un pește biohibrid obţinut din celule musculare cardiace derivate din celule stem umane. Peștele înoată în ritmul contracţiilor cardiace.

Amplitudinea contracţiei musculare, viteza maximă de înot și coordonarea musculară s-au dezvoltat semnificativ în prima lună, odată cu maturizarea cardiomiocitelor. Acest dispozitiv a fost inspirat de forma și mișcarea de înot a unui pește-zebră.

Prin utilizarea principiului electromecanic al inimii, cercetătorii au recreat funcţia de contracţie și de relaxare într-un dispozitiv format din două straturi de celule musculare, câte unul pe fiecare parte a aripioarei caudale. La acest nivel, fiecare contracţie are loc automat ca răspuns la întinderea unui grup antagonist de celule musculare.

Pentru antrenarea acestui ciclu în buclă închisă, a fost dezvoltat un nod de stimulare autonom electric, cu ajutorul căruia contracţia spontană a fost îmbunătăţită.

Oamenii de știinţă își propun să continue cercetările pentru a înţelege fiziopatologia disfuncţiei nodului sinoatrial și a ritmului cardiac anormal. De asemenea, ei speră ca pe viitor să poată construi inimi artificale pentru a înlocui inimile cu malformaţii grave congenitale.

Citiți și: Crearea unor organe „universale”

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220210154212.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe