La Spitalul Clinic de Urgență Pius Brînzeu Timișoara s-a realizat, vineri, 29, iulie, prima prelevare de organe din acest an, de la un pacient de 37 ani, aflat în moarte cerebrală.
Rinichii şi ficatul prelevate de la pacientul donator vor fi transplantate unor bolnavi din Cluj şi Bucureşti.
„Mulţumim colectivului ATI și echipei de coordonare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Pius Brînzeu Timișoara, formată din dr. Cristian Isoc– kdp, dr. Giorgiana Bobouteanu – coordonator transplant, dr. Andreea Rata, dr. Marius Bente, dr. Adelina Voiculescu, dr. Mihaela Chira, care au facut posibil să apară speranţa în sufletul altor 3 oameni. De asemenea, mulțumim conducerii unităţiii sanitare, domnului manager dr. Sorin Barac, pentru susţinerea și relansarea Programului Naţional de Transplant la Timișoara”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant.
Pentru intervenţia de prelevare, la Timișoara, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, condusă de dr. Andrei Tomuța – pentru rinichi.
Citește și: Prima prelevare de organe de la SCJU Sibiu după aproape doi ani
„Efortul lor a fost continuat de echipele centrelor de transplant. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni , coordonat de prof. dr. Irinel Popescu, un pacient de 40 de ani a beneficiat de un transplant de ficat realizat cu succes de echipa de chirurgi condusă de prof. dr. Vlad Braşoveanu, alături de echipa ATI – dr. Alexandra Marcu, dr. Mara Ștefan”, se mai arată în comunicat.
În acelaşi timp, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, alte două paciente au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi, intervenţiile salvatoare fiind realizate de echipele de transplant conduse de dr. Dan Enache şi dr. Liviu Constantin.
În decurs de câteva zile, profesioniștii de la ICUTR Cluj au realizat 6 intervenții de transplant renal cu organe de la donatori decedați și un transplant renal cu donator în viață.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe