Newsflash
Internaționale

Transplant pulmonar prin incizie de 8 centimetri

de Dr. Mariana MINEA - apr. 21 2023
Transplant pulmonar  prin incizie de 8 centimetri

Chirurgii de la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona au efectuat pentru prima oară un transplant pulmonar care nu presupune secţionarea osului. Intervenţia a fost realizată cu ajutorul unui robot.

transplant pulmonarXavier a primit un nou plămân printr-o intervenţie chirurgicală robotică în care cea mai mare incizie măsura 8 centimetri. Prin ea, medicii au scos plămânul afectat și l-au introdus pe cel nou, golit de aer.

Chirurgii de la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona au efectuat incizia sub stern, imediat deasupra diafragmei, secţionând doar ţesuturile moi. Este pentru prima oară când un transplant pulmonar nu presupune secţionarea osului. Intervenţia a fost realizată cu ajutorul unui robot cu patru braţe.

Recuperarea după intervenţie a însemnat „zero dureri”, potrivit pacientului, în vârstă de 65 de ani, al cărui plămân era afectat de
fibroză chistică. Intervenţiile anterioare presupuneau efectuarea unor incizii de 30 centimetri, întotdeauna cu tăierea osului.

Medicii speră ca această metodă să permită o recuperare mai rapidă, mai puţine dureri pentru pacienţi și o mai bună calitate a vieţii. Spania este lider mondial în transplanturile de organe, cu aproximativ șapte donatori și 15 intervenţii de transplant realizate zilnic în anul precedent.

Citiți și: Biopsia lichidă –pași spre personalizarea terapiei cancerului


Notă autor:

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/spanish-hospital-deploys-four-armed-robot-lung-transplant-2023-04-17/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe