Newsflash
Internaționale

Tehnică de pionierat în Spania: transplant pulmonar cu un robot cu patru brațe

de L. Budin - apr. 18 2023
Tehnică de pionierat în Spania: transplant pulmonar cu un robot cu patru brațe

Chirurgii de la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona au folosit un robot „Da Vinci” cu patru braţe pentru a realizat un transplant pulmonar, procedura fiind mai puțin invazivă.

Un spital din Spania a realizat un transplant pulmonar folosind o tehnică de pionierat – un robot cu patru braţe şi o nouă cale de acces care nu mai necesită separarea coastelor şi deschiderea toracelui.

chirurgie-robotica
Sursă: franciscanhealth.org/ Wikimedia Commons

 

Chirurgii de la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona au folosit un robot „Da Vinci” cu patru braţe pentru a decupa o mică secţiune din pielea, grăsimea şi muşchii pacientului, în vederea îndepărtării plămânul afectat şi introducerii unuia nou, relatează Reuters și Agerpres. Intervenția s-a realizat printr-o incizie de opt centimetri în partea inferioară a sternului, chiar deasupra diafragmei.

Noua procedură este mai puţin dureroasă pentru pacient, au afirmat medicii, fiindcă rana se închide uşor. Intervenția este mai sigură decât metoda tradiţională, care necesită o incizie de 30 de centimetri, perioada postoperatorie fiind foarte delicată.

Credem că este o tehnică care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor, va reduce perioada postoperatorie şi va scădea durerea”, a declarat Albert Jauregui, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică şi Transplant Pulmonar de la spitalul Vall d’Hebron.

Procedura de pionierat, care a fost folosită până acum doar pentru tratarea cancerului pulmonar, a fost efectuată pe un pacient în vârstă de 65 de ani, care a avut nevoie de un transplant de plămâni din cauza fibrozei pulmonare.

Spania este lider mondial în transplanturi de organe, cu o medie de 7 donatori şi 15 transplanturi pe zi în 2022, conform datelor Ministerului spaniol al Sănătăţii.

Concert caritabil în beneficiul sugarilor de la Spitalul „Marie Curie”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe