Newsflash
Internaționale

Legea transplantului în Uganda

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 23 2022
Legea transplantului în Uganda

Parlamentul din Uganda lucrează la o lege care ar aproba transplanturile de organe în ţară pentru prima dată, ceea ce înseamnă speranţă pentru sute de pacienţi.

ugandaTinerii cu boli renale cronice care trebuie să facă dializă ar putea beneficia de pe urma acestei legi. O intervenţie în afara ţării ar presupune costuri foarte mari, de aproximativ 30.000 de dolari, o sumă mult prea mare pentru pacienţii din Uganda.

În același timp, și costurile dializei – de aproximativ 100 de dolari săptămânal – sunt prea mari pentru majoritatea pacienţilor. Spitalul Kiruddu din capitala ţării, Kampala, este singura unitate spitalicească din Uganda ce oferă servicii medicale pentru pacienţii cu boală renală cronică.

Aproximativ 200 de persoane vin la clinică zilnic, mulţi dintre ei călătorind de la distanţe foarte mari. Însă aceștia sunt doar o parte din pacienţii care trăiesc cu boală renală cronică și care au nevoie de îngrijire specializată. Unii dintre ei se mută pentru a fi mai aproape de spital.

Un proces complex

În cazul în care transplanturile s-ar aproba, Uganda s-ar
alătura altor ţări africane, inclusiv Africa de Sud, Tunisia și Kenya, care pot face transplant de organe în interiorul graniţelor, având legi și resurse medicale în acest sens. India și Turcia sunt cele mai frecventate destinaţii în prezent pentru pacienţii cu boli renale din Uganda.

Doar rudele apropiate le pot fi donatori, iar aceste călătorii necesită aprobare din partea Comisiei Medicale din Uganda, pentru prevenirea traficului de organe. Dacă Parlamentul ar aproba noua lege, atunci procesul ar trebui să fie mult mai rapid, iar costurile pentru intervenţie și recuperare s-ar reduce la 8.000 de dolari.

Există voci care spun că Uganda are nevoie să creeze un cadru legal sigur, cu reguli stricte, pentru a preveni abuzurile. Propunerea include crearea unei liste de așteptare la nivel naţional a celor care au nevoie organe, precum și stabilirea unor centre speciale de transplant pe teritoriul ţării.

Un centru de intervenţii a fost deja amenajat în spitalul din Mulago, Kampala. Bănci pentru organe vor fi de asemenea create pentru cei care vor să doneze organe, și nu doar pentru transplantul renal. Reprezentanţi ai Comisiei Medicale din Uganda spun că se gândesc să transplanteze și cornee sau ţesut cutanat pentru pacienţii cu arsuri.
https://www.bbc.com/news/world-africa-62916880

Citiți și: Epidemie de holeră în Siria

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe